0 0
Read Time:3 Minute, 16 Second

A román és a romániai magyar média egyaránt “felrobbant” egy nemrég történt,  amerikai filmekbe illő akció nyomán. A Szervezett Bűnözés és Terroristaellenes Igazgatóság (DIICOT) december 1-én örizetbe vette Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi elnökét, azzal gyanúsítva, hogy házi készítésű bombát akart felrobbantani december elsején, a román nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen. A HVIM-tagjai nyilvános helyeken többször is botrányosan viselkedtek és nézeteltérésekbe kerültek a rendőrséggel. De botránykeltéstől a terrorizmusig hosszú az út és mégis a napokban, a romániai média  egy elszigetelt esetet, egy radikális eszméket valló személy ügyét kiterjesztette  egész közösségünkre.

A román média szerint –  amely most is, mint mindig, “birosági” forrásokra hivatkozik – a Legfelsőbb Semmitő- és Itélőszék birója, aki előzetes letartóztatásaba helyezte Beke Istvánt, olyan bizonyitékokra alapozta döntését, mint a merényletkisérlettel gyanúsitott lakásán végzett házkutatás eredményei, az ügyben részvevő több személy kihallgatása és az október 10-én zajlott telefonbeszélgetés lehallgatása, amikoris állitólag “kigondolták” a merényletet és Beke István elmagyarázta, hogyan helyeznek el több petárdát egy robbanószerkezetbe. A pirotechnikai eszközöket Beke István egy Temes megyei cégtől vásárolta. S minthogy, a “birósági források” csakis a román médiának nyilatkoznak, csakis arra alapozhatunk, amit az ügyészek okfejtésükben elmondtak, mely szerint “a HVIM több tagja október 10-én Kovászna megyében találkozott és megállapodott abban, hogy a robbanószerkezetet Beke István állitja össze, mivel jártas az elektrónikában, és olyan gyújtózsinort használ, amellyel egyszerre több, 3-4 petárda is meggyújtható. Ugyanezen forrás szerint, a Temes megyei Rendőrség 2015 november 23.-án, a ‘2015-2016-os Tűzijáték’ Országos Tevékenységi Terv alapján, a temesvári SC DENNY B SRL -nél végzett ellenőrzés során, megállapította, a temesvári SC DENNY B SRL eladott 20 dobozt tartalmazó, FP3-as kóddal rendelkező 400 db. pirotechnikai eszközt Beke István Attila magán személy részére, megszegve ezáltal az 1995/126-os, a robbanóanyagokról szóló törvény előírásait. A bűnügyi eljárás során bizonylat keletkezett arról, hogy az FP3-as kódhoz tartozó pirotechnikai eszközök a III-as, pirotechnikai szakképzettséggel nem rendelkező magán és jogi személyek tulajdonába nem kerülhetó, tiltott kategóriába tartoznak. Jelen bűnügyi per értékelésében, ezen kategóriához tartozó pirotechnikai eszközök veszélyeztetési szintjét nemcsak a termékegységkénti robbanóanyag mennyisége, hanem erőss hatású robbanást keltő anyagokat tartalmazó egyedek nagy mennyisége (400 db) adja, valamint ezek alkalmassága egy erőss hatású rögtönzött robbanószerkezet összeszereléséhez.”

Aa romániai Magyar szervezetek elhatárolódtak Beke István ügyétől, de határozottan, kihangsúlyozták – és jogosan -, hogy téves az egész magyar közösséget hibáztatni Beke István miatt.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (CNS) elnöke határozottan egyetértett a Hirek Határok Nélkül portálunknak adott exklúziv interjúban azzal, hogy ha valakit bombakészitéssel gyanusitanak, ez egy súlyos vádolás, amit ki kell vizsgálni, de ebben az esetben a DIICOT közösségünk elleni hangulatot keltett, mivel a Beke-ügyet összevonta a Nagy Magyarország visszaállitásának a kisérletével, és azt állitotta, hogy Székelyföldön létezik egy olyan csoport, amely megakadályozza a román hatóságokat az állami szuverenitás gyakorlásában. Az SZNT elnöke szerint a Székely Nemzeti Tanácsnak is volt vitája a HVIM-el, amikor 2014 március 10-én, a szervezet által szervezett Székely Szabadság Napján az HVIM egyes tagjai nem kivánatosan viselkedtek és konfliktusba kerültek a csendőrséggel. Mint ismeretes a 2014. március 10-i, marosvásárhelyi SZNT-miting feszült hangolatban ért véget, mivel az HVIM-es fiatalok, akik petárdákat is használtak, csak a rendőrség közbelépésére voltak hajlandóak távozni a marosvásárhelyi Kultúrpalota előtti térről.

Izsák Balázs hirportálunnak azt is elmondta, hogy a hatóságok magatartása nemcsak a magyar közösség ellen irányul, hanem a Cioloş-kormány és Klaus Iohannis államfő ellen is, hiszen hogyha  Bukarestben egy demokratikus változásra nyilt esély, egy párbeszédnek nyilt meg az esélye, és ezen belül a román-magyar közeledésnek, akkor mindig megtették azokat  a lépéseket, hogy felerősitsék a közvéleményben azt a tévhitet, hogy Romániában a magyar veszélyt ellenőrizni, kordában, féken tartan csakis a szekuritáté örökösei tudják.

Másrészt, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is tájékoztató beszélgetést folytatott Románia államelnökével és miniszterelnökével a kézdivásárhelyi terrorvádról, és levélben tájékoztatta álláspontjáról az Európai Unió országainak bukaresti nagyköveteit, felhiva a figyelmet arra, hogy a román média egyes képviselői egy elszigetelt helyzet miatt a magyarság egészét próbálják terroristaként beállítani.

Szerző: A szerkesztőség

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.