“Nagyon fontos az emberek tájékoztatása az irott sajtó révén is” – Interjú Ferencz Csabával, a Székey Nemzeti Tanács alelnökével

Tekintettel arra, hogy a járvány nemcsak emberéleteket követel, hanem súlyos gazdasági nehézségeket is hagy maga után, megkérdeztük Ferencz Csabát, a Székely Nemzeti Tanács alelnökét, hogy az erdélyi magyarok számitanak-e a budapesti kormány segitségére?

“Remélem, hogy kapunk segitséget, de ebben nem én vagyok adott nyilatkozni. Számitunk erre a támogatásra, mint eddig is, annál inkább, hogy a kormány átfogó gazdasági mentőcsomagot jelentett be és az együttmőködési rendszer keretében bizonyára nemcsak a magyaroszági magyarokra, de a kárpát-medencei magyar közösségre is gondoltak. Gondolom, hogy ez a folyamat nem áll le, erre nagy szükség van. Tehát, számitunk a segitségre”.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint e veszélyhelyzetben a központi és a helyi hatóságok hatékonyan intézkednek-e, az alelnök megjegyezte:

“Azt hiszem, hogy helyben meglehetősen jók az intézkedések, a kommunikáció is megfelelően működik. Ami a központi intézkedéseket illeti, szerintem a kijárási tilalom hatékony volt az országban, ami pedig az egészésgügyi személyzet védelmét illeti, nem mondható, hogy a legjobb szinten működött, legalábbis mostanig, de ez nemcsak Romániában, hanem más európai országban is igy történt”.

Arra a kérdésre, hogy a magyar lakosságot magyar nyelven is tájékoztatják a szabályok kötelező betartásáról és  a kijárási tilalom feltételeiről, Ferencz Csaba elmondta:

“Az embereket tájékoztatják magyar nyelven is, legalábbis Sepsiszentgyörgyön, Kovászna megyében.  Rendkivüli tájékoztatási rendszert épitettek ki az önkormányzatok, igy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat is, és tudomásom szerint az RMDSZ központi irodája is beinditott egy tájékoztatási folyamatot, ami a megyei lapokhoz is eljut. Egyébként erre nagy szükség van, egyrészt azért, hogy tájékoztassuk megfelelően a lakosságot, mig más részt, a sajtónak is meg kell maradnia, hiszen az itteni magyar sajtó zöme magánvállalkozás,  amelyekben most, vészhelyzetben megszűntek a reklámozások. Megjegyzem, hogy a lakosság legveszélyeztettebbb rétege, az idősek, inkább a nyomtatott sajtót olvassák. Ilyen szempontból nagyon fontos ennek a rétegnek az elérése, hiszen ők más forrásból nem tájékozódnak, illetve más hiteles forrásokból még kevésbé. Igy a lapokban közölt tájékoztatásokra nagy szükség van és úgy gondolom, hogy helyi szinten meghallgatás van ebből a szempontból”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:hatarok-nelkul.com

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.