0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Az ország egyre több megyéjében kötelező a védőmaszk utcai és munkahelyi viselése. Galac megyében már a múlt szombaton, mig Máramaros, Iaşi és Vaslui megyékben hétfőtől  tették kötelezővé a maszk viselését. Az emlitett megyék lakóinak kötelező védőmaszkkal, sállal vagy kendővel eltakarniuk arcukat (szájukat és orrukat), ha kilépnek otthonaikból.

Védőmaszkot kell hordani közterületeken, intézményekben, gyógyszertárakban, épitőtelepeken, bevásárló központokban vagy vasúti állomásokon. Vaslui megyében, például, mostanig mintegy 20 igazoltan koronavirussal fertőzőtt esetet vettek nyilvántartásba.

Vaslui megye prefektusa elmondta: „A megye lakosságát a védőeszközök viselésére kötelezzük, hiszen ezáltal nemcsak saját magunkat, de másokat is megvédünk a koronavirustól. Akik nem tartják be e szabályt, szerintem mások fogják majd figyelmeztetni a felelős viselkedésre”.

Máramaros megyében is kötelező a száj és az orr eltakarása közterületeken. Mi több, a munkáltatók vállalták, hogy ellenörzik alkalmazottjaik egészségi állapotát és jelentik az eseteleges megbetegedéseket.

Gabriel Valer-Zetea, Máramaros Megyei Tanács elnöke is leszögezte, hogy az utcán kötelező  az orr és a száj eltakarása. „Kina, Dél-Korea, Tajvan és Mongólia jó példa erre. Ezek az országok sikeresebben küzdenek a koronavirus ellen, mivel időben meghozták a szükséges intézkedéseket a járvány elterjedésének megakadályozására, mint az európai országok”.

Az Egészségügyi Világszervezet is elmondta véleményét a védőmaszkok viseléséről.

A szervezet ügyvezető igazgatója, Mike Ryan orvos szerint bizonyitottan állitható, hogy a védőmaszk közterületeken való viselése nem véd meg kötelező módon a virustól, ha viszont egy beteg ember visel védőmaszkot, akkor kevés a valószinüsége annak, hogy másokat is megfertőz.

Egyes orvosok szerint a száj és orr elfedése … több a semminél.

Alexandru Rafila orvos szerint „jó lenne, ha megoldást találnánk arra, hogy a lakosság is megvásárolhassa a védőszmaszkot és ezáltal lehetőségünk lenne a kornavirus elleni minimális védekezésre”.

A gazdaságügyi miniszter biztositotta a lakosságot afelöl, hogy április 15-től az üzletekben is kapható lesz a Romániában gyártott védőmaszk.

„Romániában megkedődött a sebészeti maszkok gyártása. Egy máramarosi gyártó naponta százhúsz-százharminc ezer maszkot gyárt. A ROMART vállalat is napi ötszázezer védőmaszkot fog gyártani. Igy, naponta egymillió védőmaszk gyártására lesz lehetőség”, hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Megjegyzendő, hogy az orvosi és a házi készitésű védőmaszk néhány órán át viselhető, majd ki kell mosni és vasalni magas hőfokon.

Forrás: tvr.ro

Forditotta: Székely Dénes

Foto:bucurestitv.net

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.