0 0
Read Time:2 Minute, 42 Second

A Magyarországot kormányzó FIDESZ-KDNP pártszövetség nemrég bejelentette, Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter révén, hogy elkészült a módositott Nemzeti Alaptanterv (NAT), amely „ötvözi a legmodernebb, legeredményesebb nemzetközi pedagógiai gyakorlatot a magyar oktatás hagyományaival és értékeivel, és erősíti a nemzeti identitást”, tájékoztatott az MTI.

Az új Nemzeti alaptanterv ellen több szakmai szervezet is felszólalt, köztük a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Ez utóbbi szerint „az iskola az ismeretek közvetítője, gondolkodásra, problémamegoldásra és együttműködésre nevelés helyszíne helyett pártideológia közvetítésének szerepét kapta”. A tervezet olyan elemeket tartalmaz, amely “harmónikus családi életre” nevel. A kormány arra törekszik, hogy a köznevelés rendszeréből kilépő fiatalok 2030-ra a világ élvonalába kerüljenek, ami Kásler Miklós miniszter szerint ez olyan “közoktatási rendszer bevezetésével érhető el, mely révén egybefonódnak az európai értékek és a modern oktatási módszerek, mig a  humán tárgyak esetében a módosított NAT új tartalmakkal, szerkezettel, modern eszközökkel járul hozzá a nemzeti önazonosság kialakításához”.

Az új alaptanterv további célja, hatékonyabb eszközök alkalmazása az elemi és általános iskolások idegennyelv oktatásában. A módositott NAT szerint a digitalis kultúra és a munkaerőpiac előrejelzései a magyarországi oktatás strukturális változásaként értelmezhető, magyarázta Kásler Miklós.

Ami a NAT tartalmát illeti a PDSZ kihangsúlyozta, hogy pártideológiát közvetit és “kimutatható hibája az ideológiai túlhajtottság”, és az alaptanterv módositásai miatt tiltakozásra szólitotta  a pedagógusokat. “Aggasztó, amikor az oktatási kerettanterv valamely ideológiára helyezi a sújt a szakmai elvek helyett”, nyilatkozták a Magyartanárok Egyesületének tagjai, akik az új NAT visszavonását követelik.

A Történelemtanárok Egyesülete is hosszú állásfoglalásban sorolta a tanterv problémáit, kiemelve többek között, hogy torzított történelemképet ír elő, és túlzottan előtérbe tolja a honvédelmi ismereteket. Az irodalmárok szintén hangot adtak nemtetszésüknek amiatt, hogy az új alaptanterv nacionalista diskurzusokat hangoztató szerzőkre és az általuk hirdetett értékekre összpontosít. Példaként az alaptantervben szereplő legfontosabb tíz író közül Herczeg Ferencet említik meg, aki az olasz fasiszta diktátor, Benito Mussolini lelkes támogatója volt, miközben Kertész Imrét, akit holokausztról és az önkényuralomról szóló műveiért 2002-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki, háttérbe szorítják a kerettanterv szerzői.

“A Nemzeti Alaptanterv ideológiai és erkölcsi értékekre épül. Nem hagyja meg szabadnak a gondolatot, hanem megmondja, hogyan kell gondolkodnunk (…), és csakis egy diktatúra alaptanterve lehet”, hangsúlyozta Fenyő György, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke.

A magyar pedagógusok felháborodásával kapcsolatosan az Orbán-kormány egyik szóvivője kijelentette, hogy az új alaptanterv “a legjobb magyarországi szakemberek munkájának gyümölcse, akik hosszas szakmai vita után dolgozták ki”.

Úgy tűnik, hogy a kormányszóvivő válasza nem nyugtatta meg a pedagógusokat, akik sorra töltik fel a tiltakozó képeket a Facebookon az új Nemzeti Alaptanterv bejelentése után #nonat címkével, illetve “Nem tanitok fasizmust” üzenettel.

El kellene töprengeni azon, hogy a “hazafias” gondolkodás oktatásban való szerepeltetése mennyire könnyíti meg a magyarországi fiatalok közeledését, együttműködését a más régiókból származó, más nemzetiségű fiatalokkal, illetve mennyire segiti őket a szerzett képességeik  érvényesitésében az egyre inkább feszültebb és populistább világban. Esetleg úgy is értelmezhetjük, hogy a hazaszeret eszközként szolgál  a másik iránti tisztelet megtanitására, a tiszteld saját magad elv alapján,  vagy épp a  sovinizmus, intolerancia és a környező országokkal való feszült kapcsolatok fenntartására lesz felhasználva? A válasz vamannyiünket, magyarokat és románokat egyaránt érdekel, mivel az intolerancia nem fér meg a józanész mellett, amint ez bebizonyosodott Ditró esetében is, ahol a Sri Lanka-i vendégmunkások közül egyiket (aki keresztény ember) elüldözték épp azok, akik keresztény irányúltságú diskurzusokat tartanak.

Szerkesztette: Székely Dénes

Foto: politeiaeuropa.wordpress.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.