0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

Felvette az Oroszországban betiltott szervezetek listájára a Jehova tanúi kisegyházat csütörtökön az orosz igazságügyi minisztérium, írja az MTI.

A tárca honlapján megjelent közlemény emlékeztetett rá, hogy az orosz legfelsőbb bíróság április 20-án meghozott ítéletében tiltotta be a Jehova tanúit mint „szélsőséges szervezetet”.

Az orosz hatóságok korábban a felekezet több kiadványát is felvették a tiltott szélsőséges publikációk listájára. Az orosz ügyészség azzal érvelt, hogy a Jehova tanúi olyan szervezet, amely családokat választ szét, gyűlöletet kelt és emberi életeket fenyeget. A felekezet szerint viszont a hatóságok hamis képet festettek róla.

A bírósági döntés elrendelte a Jehova tanúihoz tartozó – Oroszországban működő – mind a 395 szervezet felszámolását. A felekezet vagyona állami tulajdonba kerül.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok által is bírált ítéletet a Jehova tanúi az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) megfellebbezte.

A Jehova tanúit az 1870-es években alapította az amerikai Pennsylvania állambeli Pittsburghben a presbiteriánus Charles T. Russell. Számos vallástörténész szektának minősíti az egyházat.

A Jehova tanúi hívei azt vallják, hogy „a Bibliából kiindulva” új következtetésekre jutottak, és elvetették a régi, „téves” tanokat (például a kereszt tiszteletét). A tagoktól megkövetelik, hogy feltétel nélkül vessék alá magukat a felekezet akaratának és céljainak.

A felekezet központja az Egyesült Államokban működik, világszerte vannak helyi szervezetei, híveinek számát 8 millióra becsülik. Több országban – Kínában, Észak-Koreában, Üzbegisztánban, Türkmenisztánban, Grúziában, Tádzsikisztánban, Szaúd-Arábiában, Iránban és Irakban – betiltották a működését.

A cári Oroszországba – Odesszába – európai körútja keretében, 1891-ben látogatott el az alapító, Charles T. Russell. A Szovjetunió idején az ugyancsak a mai Ukrajnában található Harkivban jelentek meg a jehovisták az 1920-as években. Számuk jelentősen megnőtt 1939–40-ben, amikor Nyugat-Ukrajnát, Észak-Bukovinát és a balti államokat a Szovjetunióhoz csatolták.

Mivel megtagadják a katonai szolgálatot, a jehovistákat „szovjetellenes elemként” Szibériába, Kazahsztánba és a Távol-Keletre száműzték. 1996-ban Borisz Jelcin orosz elnök rendeletére rehabilitálták a felekezetet. A Jehova tanúit 1991-ben jegyezte be hivatalosan az Oroszországi Föderáció igazságügy-minisztériuma.

A felekezetnek saját adatai szerint 175 ezer követője van Oroszországban.

Azon túlmenően, hogy Oroszországban betiltották a Jehova tanúi vallási felekezetet, megemlitjük, hogy a hét végén, pontosabban august 18 és 20 között, a felekezet kongresszust tart Kolozsváron.

A rendezvényen több mint 20 ezer küldött vesz részt, 2000-en közülük külföldről, az Egyesült Államokból, Moldovai Köztársaságból, Magyarországról, Bulgáriából, Lengyelországból, Ukrajnából és Görögországból érkeznek.

A felekezet legutóbb húsz éve tartott kongresszust Kolozsváron, jegyi meg a maszol.ro szerkesztőségéhez e vallási felekezet által eljuttatott közlemény.

Megjegyzendő, hogy az Oroszországban betiltott Jehova tanúinak Romániában mintegy 40 ezer híve van.

Forrás: mno.hu/maszol.ro

Foto: PastiSrácok

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.