0 0
Read Time:2 Minute, 33 Second


Az elmúlt időben 12 ezer máramarosi és avasi román kérvényezte a magyar állampolgárságot – közölte  a www.mno.hu, amely a transilvaniareporter.ro hirportálra hivatkozott A kérvényezők között szerepel Ovidiu Silaghi volt szállításügyi miniszter és Adrian Stef, a Szatmár megyei tanács elnöke is. Az avasi lakók nagy része Angliában szeretne dolgozni, ezért kérik a magyar állampolgárságot – mondta Hupka Félix, a nagybányai Demokrácia Központ vezetője, hozzáfűzve, hogy a 2012-ben a központ által véleményezett dokumentumok egyrészét az avasi románok nyújtották be. A máramarosiak többsége viszont az Egyesült Államokba vagy Kanadába tart, ahol nincs a magyarokkal szemben vízumkényszer. A térségből benyújtott mintegy 30 ezer kérvény közül alig harmincat utasítottak el azért, mert a kérvényező nem beszélt magyarul. Ha közben kérvényezők megtanulják a nyelvet, három hónap elteltével újra próbálkozhatnak, jegyezte meg az emlitett forrás. Egy román származású állampolgár a transilvaniareporter.ro portálnak elmondta, hogy több mint 4 éve próbál kanadai vízumot szerezni, de eddig nem sikerült. Sok más románhoz hasonlóan ő is úgy döntött, hogy megpróbál magyar állampolgárságot szerezni. „E módszer sokkal könnyebb és olcsóbb is, mint az amerikai vagy kanadai vizum megszerzése, amely a román állampolgárok számára kötelező”, mondotta a 34 éves Dumitru Rus, hozzáfűzve: „Különösebb gondot nem okoz a magyar állampolgárság megszerzésére kitűzött feltételek teljesitése, hiszen az állampolgársági eskű szövegét meglehet kivülről tanulni, mint  a verset és a felmenők magyar származását is könnyű bebizonyitani, mivel mindenkinek vannak nagyszülei, akiket akkoriban elmagyarositottak. Az egész eljárásban a legnehezebben a református papot lehet meggyőzni, mivel ő az, aki az egyház levéltárában utánanéz az ősökkel kapcsolatos bizonyitó dokumentumoknak”.
A magyar állampolgárság román nemzetiségű állampolgárok az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) leszögezte, hogy irodáiban nem veszik jegyzékbe a kérvényezők adatait – közölte szerdán a szervezet sajtószolgálata az MTVA Külhoni Magyar Sajtószolgálat honlapján.
A szervezet rámutatott: az elmúlt időszakban néhány romániai sajtóorgánum arról cikkezett, hogy több mint tízezer román kérvényezte a magyar állampolgárságot az EMNT szatmári és máramarosi irodáiban, elsősorban a külföldi könnyebb munkavállalás céljából. Az EMNT szerint számtalan téves, illetve légből kapott információ került nyilvánosságra, tájékoztat a www.magyarhirlap.huportál. Az EMNT irodahálózatának az a célja, hogy naprakész információkkal segítse az egyszerűsített honosítási eljárás iránt érdeklődőket iratcsomójuk összeállításában, továbbá közvetítői szerepet töltsön be Magyarország illetékes hatóságai és a honosítási kérelmet benyújtók között.
“Irodáinkban nem tartjuk nyilván, hogy kinek a honosítási kérvényét hagyták jóvá a magyar hatóságok. Ennél az egyszerű és egyértelmű oknál fogva a nevezett hírportál (Transilvaniareporter.ro) hazudik, amikor EMNT-s forrást jelöl meg arra vonatkozóan, hogy Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Ovidiu Silaghi volt miniszter is kérvényezte volna a magyar állampolgárságot” – olvasható az EMNT közleményében, cáfolva, hogy ilyen jellegű információkat szolgáltattak volna ki a hírportál szerkesztőjének. A dokumentum megemlíti: a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága is jelezte, hogy nem szolgáltathat ki semmilyen információt az állampolgárságért folyamodók, így a két román politikus létező vagy nem létező honosítási kérelméről sem. Az EMNT nem vezet nyilvántartást a magyar állampolgárságot kérelmezők nemzetiségére vonatkozóan sem, így az az információ sem tőlünk származik, hogy “négyezer avasi” és “nyolcezer máramarosi” román nemzetiségű személy nyújtotta volna be honosítási kérelmét az illetékes hivatalokhoz – olvasható az emlitett forrás idézte, a KMS honlapján közzétett EMNT-közleményben.
Székely Dénes
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.