0 0
Read Time:2 Minute, 47 Second


Szeptember 6-án, pénteken Bukarestben, a Nemzeti Stadionon került sor a román-magyar labdarugó világbajnoki selejtező mérkőzésre. Bukarestbe összesen 2800 magyarországi szurkoló utazott, közülük mintegy ezeregyszázan jöttek különvonattal. A mérkőzés előtt a magyar szurkolók egyrésze és a román csendőrök többször is összecsaptak a fővárosban. Kora délután az óvárosban alakult ki összetűzés, délután pedig az Északi pályaudvaron, ahová a magyar szurkolók különvonata érkezett. A magyar szurkolók bukaresti randalirozása – köz- és magántulajdon megrongálása – valószinüleg egyhamar nem törlődik ki emlékezetünkből. És valószinüleg kihat a romániai magyar kisebbségre is. A történtekről és a hatásokról kérdeztük Borbély Lászlót, az RMDSZ politikai alelnökét, aki a www.hirekhatarok.nelkul.blogspot  portálunknak elmondta:  „Sajnos pozitiv hatásai nem lesznek ennek a mérkőzésnek, mert egyértelmű, hogy ami történt az nem segit abban, hogy közeledjen egymáshoz  a két ország, és a magyar kisebbség számára sem pozitivum ez a meccs. Egyértelmű volt, hogy egyesek nemcsak egy sportrendezvénynek tekintették a mérkőzést, mivel mindenféle megnyilvánulások voltak, kezdve az erőszakos és olyan cselekedetektől, amelyeket el kellene itélnie mindenkinek. El kellene itélnie mindenkinek azt, amit  magyar szurkolók egyrésze nemcsak a stadionban, hanem a vonaton is – hazautazásukkor Magyarországra –  cselekedtek. Ezen kivül a román szurkolóknak sem volt fair-play a magatartása,  – hogy finoman mondjam -,  mikor  a mérkőzés alatt nagyon sokszor azt kiabálták, hogy a magyarok távozzanak Romániából és más ilyen jellegű megnyilvánulásaik voltak”.
Beszélgetésünk során megemlitettük azt is, hogy az RMDSZ egyes Kovászna megyei képviselői levelet intéztek a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökségéhez, amelyben felhivták a figyelmet a pénteki román-magyar világbajnoki selejtezőn történt újabb magyarellenes megnyilvánulásokra. Az RMDSZ-képviselők eljárásáról Borbély László igy vélekedet: „Én örvendtem volna, ha zárómondatként melléje teszik e levélben, hogy elitélik azt is, amit mindenki elitélt végül – ahogy én látom. Azt, hogy elitélik azt is , amit a magyar szurkolók tettek, mert senki nem örülhet annak, ami történt és nekünk, nyilvánvalóan, nem válik büszkeségünkre, mégha nem is a romániai magyarok tették ezt. Úgy, hogy jobb lett volna ha oda teszik ezt is a végére a levélnek. Nem lehet, hogy mi a fejünket a homokba tesszük és  csak azt látjuk meg, amit mások csinálnak; épp azért vagyunk mi kisebbségi létben, hogy elitéljünk mindenféle ilyen megnyilvánulást”.
Ama felvetésünkre, hogy a románok esetleg a történtekre reagáltak, az RMDSZ politikai alelnöke határozottan kijelentette, hogy „akkor sem lehet igy eljárni”. „Akció és reakció, reagáltak vagy nem – mindeképpen el kell itélni minden olyan cselekedetet, ami túllép azon, amit a sportszellemnek kellene sugallnia, főleg ilyen fontos meccsen”, hangsúlyozta.
Sajtóértesülésünk szerint Pajor-Gyulai László, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke levelet intézett román kollégájához, Dumitru Graurhoz, a Román Sportújságirók Szövetségének elnökéhez, amelyben sajnálatának adott hangot a bukaresti botrányos incidensek miatt. Kérdésünkre, hogy mi a véleménye e levélről, Borbély László igy vélekedett: „Nagyon helyes és ez a helyes magatartás. Sajnos nemcsak Romániában vannak ilyen megnyilvánulások, ez most más európai stadionokon is időnként felüti a fejét, épp azért kell ilyen biztonsági intézkedésekkel is elejét venni, és nyilvánvalóan elitélni ezeket  a megnyilvánulásokat bármelyik részről jönnének is”.
Arra felvetésünkre, hogy a román sajtó nem használja-e ki az emlitett két állásfoglalást – az RMDSZ-levél a FIFA-hoz és Pajor-Gyulai László  levele de Dumitru Graurhoz – , melynek nyomán az RMDSZ-eljárás úgymond bumeráng-hatást vált ki, melynek következményét a magyar kisebbségnek kell elviselnie, Borbély László nyomatékosan elmondta: „ Kelemen Hunorral együtt elitéltünk minden ilyen megnyilvánulást, elitéltük a magyar szurkolókat is, tehát,  a randarilozálás miatt mindketten egyértelmű  álláspontra helyezkedtünk”. (2013 szeptember 11) 
Az interjút készitette: Balázs Magdolna
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.