0 0
Read Time:59 Second
szekely
Forráss: www.brasso.ro

Az eredetileg meghirdetett, de nem engedélyezett és ezért később lemondott marosvásárhelyi tiltakozással összefüggésben a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) küldöttsége a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságának fontosságát hangsúlyozta nemrég kiadott közleményében.

    “Meggyőződésünk, hogy egy fejlődő demokratikus állam csak úgy lehet hosszú távon sikeres és az európai alapértékek mentén szerveződő, hogyha polgárai szabadon kifejthetik véleményüket, és korlátozás nélkül élhetnek alapvető emberi és közösségi jogaikkal” – hangsúlyozzák közleményükben a kormánypárti politikusok, akik aggodalmuknak is hangot adnak “a romániai magyarság újabb jogfosztása” miatt. A magyar néppárti EP-küldöttség egyúttal reményét fejezi ki, hogy a történteknek nem lesz hosszú távon hatásuk a fejlődőben lévő székely autonómiamozgalomra.

    “25 évvel a romániai rendszerváltás után elérkezettnek gondoljuk az időt arra, hogy a román államvezetés ne gátolja az önrendelkezésért küzdő szervezetek munkáját, hanem aktív párbeszédet folytasson a közélet autonómiapárti szereplőivel” – vélekednek közleményükben a Fidesz-KDNP EP-képviselői, közölve egyúttal: a nemzeti kisebbségek önrendelkezési joga éppen olyan alapvető európai érték, mint a szabad véleménynyilvánításhoz vagy a szabad gyülekezéshez való jog.

    A Fidesz-KDNP EP-delegációja szerint ezek megsértése azon közös alapelvek figyelmen kívül hagyását jelenti, melyeket uniós csatlakozásakor Románia is elfogadott.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.