0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

A megkerült paradicsom címmel Ádám Gyula csíkszeredai fotóművész székelyföldi és csángóföldi képeiből nyílik kiállítás március 5-én Bukarestben, a román parlamentben.

A kiállítás egyik szervezője, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ tájékoztatása szerint A megkerült paradicsom című anyag a művész legreprezentatívabb, legértékesebb munkáiból készült válogatás. Hatvan fotót vonultat fel, főként kompozíciókat, portrékat egy őszinte és hiteles világról, amelyet a fotós “végtelen gondossággal, megértéssel, melegséggel és humorral” örökít meg.

“Ádám Gyula fényképein a kifejezőerő, az őszinteség, a távolságtartás, a névtelen földi emberek őszinteségének és derűjének univerzumába enged betekintést” – áll a tájékoztatóban.

A meghívó szerint az anyag “hibátlan technikával, tökéletes keretezéssel, harmonikus és finom kromatikus színekkel” készült, bővelkedik humorban és ravaszságban. “Olyan világot mutat be, amely gubóként burkolózik a maga frissességébe” – írják a szervezők.

A Hargita megyei önkormányzat, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és a Romániai Képzőművészeti Alap által rendezett tárlat megnyitóját március 5-én 15 órától tartják Románia parlamentjének Constantin Brancusi termében. A kiállítást védnökként Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke és Petru Lucaci, a Romániai Képzőművészeti Alap elnöke nyitja meg. Társszervezői az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és a Magyar Művészeti Akadémia.

Ádám Gyula 1961. november 28-án született Csíkkarcfalván, Hargita megyében. A marosvásárhelyi művészeti gimnáziumban végzett grafika szakon 1981-ben. Első sikereit a moldvai és székelyföldi csángók életéről, az autentikus színházi életről készült fotóival aratta. Főleg néprajzi és dokumentarista jellegű fotókat készít, többnyire a moldvai és gyimesi csángókról, székelyföldi és szórványban élő magyar emberekről, sorsokról. Úttörőknek számítottak a moldvai csángók mindennapjait bemutató képsorai, amelyek a születéstől a halálig mindent felöleltek az életükből.

Több száz borítót, fotóillusztrációt, hanglemeztervet készített, plakátot, szórólapot tervezett. Több erdélyi városban, Bukarestben, Budapesten és Brüsszelben, az Európai Parlamentben is volt kiállítása.

A román parlamentben nyíló tárlat március 27-ig tekinthető meg.

Forrás:MTI.

Foto: Krónika

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.