0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Az OMV Petrom energiavállalat nemrég bejelentette “az elmúlt évtizedek legnagyobb kőolajfelfedezését” a dél-romániai Olténia és Munténia régiókban. Az Economedia számításai szerint a kőolaj- és a földgáz felfedezése a jelenlegi erőforrásárak mellett mintegy 10 milliárd lej körüli értéket jelent. Összességében a feltárt készleteket 30 millió hordó-olajegyenértékre (BOE) becsülik, ami az OMV Petrom által 2022-ben elért termelés háromnegyedének felel meg, közölte a vállalat.

A cég három helyen végzett próbafúrást 2022 júniusa és 2023 áprilisa között. A legnagyobb, 20 millió BOE mennyiségű olajkészletet Olténiában, Verguleasa közelében találták.  Az OMV Petrom Târgoviște térségében is feltárt egy készletet, melyet 6 millió BOE-re becsülnek a szakemberek. A harmadik sikeres próbafúrást Târgu Jiu térségében végezték. Ott földgázt találtak, a mező becsült kapacitása 7 millió BOE. Târgoviște térségében is feltártak egy készletet, melyet 6 millió BOE-re becsülnek a szakemberek. A harmadik sikeres próbafúrást Târgu Jiu térségében végezték. Ott földgázt találtak, a mező becsült kapacitása 7 millió BOE, ami Románia 2022-es földgáztermelésének csaknem egyharmadának felel meg.

Az Economedia arra kérdésére, hogy azonosította-e már az ezen erőforrások iránt érdeklődő ügyfeleket, és írt-e már alá szerződést ezek értékesítéséről, a cég azt válaszolta, hogy a kőolajat a Petrobrazi Finomítóba szállítják feldolgozásra, és a gázmennyiségeket a hatályos szerződések szerint használják fel.

A vállalat ugyanakkor közölte, hogy az ANRM-el (Ásványkincsek Nemzeti Ügynöksége) egyeztetett programnak megfelelően folytatja kutatási tevékenységet. A kutatási beruházásokat előirányozza a Kutatás és Termelés 2023-as költségvetés, amely körülbelül 2,9 milliárd lejre tehető.

Az OMV Petrom Délkelet-Európa legnagyobb integrált energiaipari vállalata, a csoport éves kőolaj- és gáztermelése 2022-ben megközelítőleg 43 millió BOE volt. A csoport éves finomítói kapacitása 4,5 millió tonna, és egy 860 MW-os nagy hatásfokú erőművet üzemeltet. Az olajtermékek kiskereskedelmi forgalmazási piacán a csoport Romániában és a környező országokban mintegy 780 benzinkúttal van jelen, két márka, az OMV és a Petrom alatt.

Az OMV Petrom az állami költségvetés legnagyobb befizetője, mintegy 39 milliárd euróval, ami 2005 és 2022 között  díjak, adók és osztalékok formájában nyilvánult meg. Ugyanebben az időszakban a társaság mintegy 17 milliárd eurót fektetett be. 2022-ben az OMV Petrom által fizetett adók biztosították Románia költségvetési bevételeinek 7 százalékát.

Forrás: economedia.ro

Fordította: Székely Dénes

Foto: Blikk.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.