0 0
Read Time:2 Minute, 29 Second
orszaghaz
Forrás: faninfo.hu

Németh Zsolt: Még van esélye a békének; Szávay István (Jobbik) – Ukrajna a felelős a konfliktus kirobbanásáért

 „Most még van esély az ukrajnai konfliktus békés, politikai rendezésére, és Magyarország elkötelezett e mellett”, mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke nemrég Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Az MSZP szerint a kormánynak megfontoltnak és egyértelműnek kell lennie a kérdésben.

A külügyi bizottság hétfőn zárt ülésen vitatta meg az ukrajnai helyzetet, tájékoztatott a Magyar Hirlap portálja. A tanácskozás után Németh Zsolt úgy nyilatkozott, hogy nem érintheti aránytalanul a sorozás a kárpátaljai magyarokat, és lehetővé kell tenni, hogy Kárpátalján tölthessék le a szolgálatukat.

Németh Zsolt üdvözölte a német-francia béketervet és a diplomáciai erőfeszítéseket. Magyarország elkötelezett a békés rendezés mellett, hiszi, hogy nem járható út Ukrajna felfegyverzése, a katonai megoldás, mutatott rá.

Németh Zsolt emlékeztetett, hogy a béketerv célja egyrészt az azonnali tűzszünet, másrészt pedig az, hogy Ukrajna területi integritását, szuverenitását tiszteletben tartva alkotmányos reformmal biztosítsák a nagyobb önállóságot azoknak a közösségeknek, amelyek ezért küzdenek.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára kiemelte: Magyarország érdeke a konfliktus mielőbbi békés rendezése és az, hogy a kárpátaljai magyarokat minél kisebb mértékben sújtsák a válság közvetlen és közvetett hatásai.

Az államtitkár hangsúlyozta: „elfogadhatatlan minden olyan aránytalanság, amely a besorozottak számában a magyarságot hátrányosan érinti. Jelenleg ilyet nem érzékelnek, de ha bekövetkezik, a magyar diplomácia megteszi a szükséges lépéseket”, mondotta.

Magyar Levente elmondta: „Vlagyimir Putyin orosz elnök közelgő budapesti látogatásán mindenképpen lesz szó az ukrajnai helyzetről, és ismertetik majd a magyar kormány álláspontját”.

Azt is közölte, hogy elsősorban az ország déli határánál tapasztalható migrációs nyomás, és ha Ukrajna felől érkezne nagyobb menekülthullám, annak nyilvánvalóan egész más lenne a megítélése. A kormány felkészült egy ilyen helyzetre, de ennek jelei egyelőre nem látszanak – mondta.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke arról beszélt, hogy az Ukrajnában dúló háború áldozatait már ezrekben lehet mérni, több mint egymillióan kényszerültek lakhelyük elhagyására. A KMKSZ elnöke üdvözölte, hogy Magyarország mindent megtesz azért, hogy a kárpátaljai magyarok közösségként maradhassanak meg a szülőföldjükön. Továbbra is számítanak a magyar kormány és a társadalom támogatására ebben a rendkívül nehéz helyzetben, amelyre csak a béke mielőbbi megteremtése jelenthet megoldást, közölte.

Mesterházy Attila (MSZP) azt mondta, hogy a kormány részéről helyes a megfontoltság, de egyértelműen kell fogalmaznia, és világosan ki kell mondania, hogy “Oroszország agresszor”. Magyarországnak minden, az EU és a NATO által az asztalra tett megoldási javaslatot támogatnia kell a békés rendezés érdekében – emelte ki a szocialista politikus, aki szerint az orosz elnök mellett az ukrán elnökkel is találkoznia kellene a magyar kormányfőnek.

Mesterházy Attila meglátása szerint nincs migrációs nyomás Magyarországon, ez csak “politikai játszma”, Magyarországnak világos idegenrendészeti szabályozása van, és az ezután is kiválóan működik.

Szávay István (Jobbik) kijelentette: a konfliktus kitörésének egyik fő oka, hogy Ukrajna “több millió állampolgárát fosztotta meg alapvető emberi és nemzetiségi jogaitól”. A magyar kormány céljai még mindig nem világosak, a kárpátaljai magyarok lét- és jogbiztonságának kell lennie az elsőszámú szempontnak, vélekedett.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.