0 0
Read Time:2 Minute, 51 Second

A Kovászna Megyei Tanács volt alelnöke, Grüman Róbert (UDMR) rossz ötletnek tartja az adománygyűjtést, amelyet a múlt hét végén indított a “Mikó Imre” Jogvédő Szolgálat,  Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester támogatására, akit a Kovászna megyei prefektúra  pénzbírsággal sújtott, mivel március 15-én, a Világszerte élő Magyarok Napján piros-fehér-zöld zászlókkal diszitette ki a várost.

 Facebook-bejegyzésében Grümán Róbert azt irta:  a „Mikó Imre” Jogvédő Szolgálat által kezdeményezett gyűjtés  „elhamarkodott, jó (adományozó) és kevésbé jó (nem adományozó) magyarokra kategorizál és tovább mélyíti a sepsiszentgyörgyi magyarok és románok közötti árkot”.

 „Azt gondolom ebben a járvány jellemezte időszakban, a lakosság kevesebb zászlóvitát és több gazdasági megoldást vár el. Különösképpen egy évvel a járvány kitörése után, amikor továbbra is nagyon sok a kérdőjel a holnapot illetően minden tekintetben, nagyobb szükség van a szolidaritásra, mint valaha. Bár közhely, de azt hiszem mindannyian azt kellene keressük, ami összeköt, és nem azt, ami szétválaszt. Ez a büntetés elkerülhető lett volna, ha nem zászlókkal, hanem pl. kokárdával lett volna kidíszítve a város”, hangsúlyozt.

 A Kovászna Megyei Tanács volt alelnöke rámutatott: „Az érvényben lévő jogszabály kimondja, hogy más ország zászlaját kitenni csak a román zászló társaságában lehet. A jogszabály nem tilt más dekorációs elem használatát – pl. kokárda, amely bármely színkombinációban használhatóak. Az értelmezhető jogszabályok mellett – a kis lobogó az zászló, vagy sem – a március 15. ünnepre kifüggesztett zászlók provokációként is értelmezhetőek román közösség által. (…) Az előző évek tapasztalata mentén, valamint az érvényben lévő jogszabály ismeretében, a Prefektúra által kirótt büntetés egyértelmű következménye a zászlók kifüggesztésének. A zászlótörvényre hivatkozva szabtak ki 5 000 lejes bírságot (erre van jogszabály), a másik 5000 lejes bírságot a piros–fehér–zöld színű, szív alakú szimbólumok használata miatt (ez szerintem túlkapás). Ez a büntetés elkerülhető lett volna, ha nem zászlókkal, hanem pl. kokárdával lett volna kidíszítve a város”, irta bejegyzésében Grüman Róbert.

 Véleménye szerint „abszolút helytelen”, hogy a prefektusi intézményt a magyarok ellenségeként értelmezzék, hiszen a prefektus és az alprefektus a kormány területi képviselői, melynek az RMDSZ is a tagja.

 „Talán az elmúlt 30 évben most van a legerősebb tárgyalási kormányzati pozícióban az RMDSZ, amikor ezeket a kérdéseket, hogy milyen szimbólumokat lehet használni egy-egy ünnepen, jogszabály módosítás útján végérvényesen lehet megoldani”, vélte Grümán.

 „A kirótt büntetéseket nem kell most kifizetni, ellene jogi úton lehet és kell fellépni, az érvényben lévő jogszabályok mentén. (A kifüggesztett zászlók esetében kisebb, a piros–fehér–zöld színű, szív alakú szimbólumok esetében nagyobb az esélye, hogy a bíróság törölni fogja a büntetést)”, irta bejegyzésében Grümán Róbert, aki hozzáfűzte, hogy az elmúlt 15 évben kivétel nélkül minden olyan megmozduláson részt vett, amely az erdélyi magyarság jogainak megvédéséről szólt. Legyen szó a szimbólumok és az anyanyelv szabad használatáról”.

 A múlt hét végén a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által létrehozott “Mikó Imre” Jogvédő Szolgálat vezetése a Facebookon közzétett üzenetben bejelentette, hogy adománygyűjtést inditanak, a 10 000 lejes bírság kifizetéséért, amellyel Antal Árpád polgármestert bűntették március 15-e után.

 A bejegyzésből kiderült, hogy a bírság “nemcsak a polgármester, hanem az egész város problémája”, a gyűjtés kezdeményezői pedig arra kérték a magyar közösség tagjait, hogy tanusitsanak szolidaritást és szimbolikusan adományozzanak egy lejt.

 Az elmúlt két évhez hasonlóan, Antal Árpád polgármestert a Kovásznai prefektúra két, egyenként 5 000 lejes pénzbírsággal sújtotta a Világszerte élő Magyarok Napja alkalmából Sepsiszentgyörgy központjában kitűzöt piros-fehér-zöld zászlók, valamint az oszlopokra elhelyezett ugyanilyen színű kokárdák miatt.

 A polgármester bejelentette, hogy biróságon megtámadja a kirótt pénzbirságot, amint ezt az előző években is tette.

 Forrás: weradio.ro

Összeállitotta:Péterfy Tünde

Foto: contact-kontakt.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.