0 0
Read Time:1 Minute, 2 Second

A román kultúra napjának alkalmából állami kitüntetést adományozott Klaus Johannis az erdélyi magyar kultúra két személyiségének is. A szerdán aláírt elnöki dekrétum szerint a román kulturális érdemrend lovagi fokozatával tüntette ki az államfő Szenkovics Enikő kolozsvári műfordítót és Szabó Bálint kolozsvári építőmérnököt, műemlék-restaurátort.

Az 1974-ben született Szenkovics Enikő korábban Hieronymus-díjat is kapott. Eddigi munkásságát és érdeklődési irányát két forrásnyelv határozta meg, mind a román, mind a német irodalom köréből készített műfordításokat. Hosszú ideje gondos és figyelmes fordítója az erdélyi német irodalomnak, fordításain keresztül a magyar olvasó átfogó képet kaphat a romániai németség szépirodalmából.

A 76 éves Szabó Bálint 1998 óta a műemlékvédelemben nagy fontosságú történeti tartószerkezetek rehabilitációjának oktatója a Kolozsvári Műszaki Egyetemen. Tagja a Műemlék­restaurátorok Országos Egyesületének (1995-től), elnöke az Erdélyi Műemlék­restaurátorok Egyesületének (1996-tól), alapító igazgatója az 1996-ban létrehozott Transilvania Trust Alapítványnak, vezetőségi tagja az ICOMOS Román Nemzeti Bizottságnak. Munkásságért Kós Károly-díjat is kapott.

Az elnöki hivatal az idei kitüntetettek listájának összeállítása előtt konzultált az RMDSZ-szel is. Hegedüs Csilla szóvivő a Maszolnak elmondta, az ügyvezető elnökség kulturális főosztálya négy kulturális személyiséget terjesztett fel az állami elismerésre: Szenkovics Enikőt, Szilágyi N. Sándor nyelvész professzort, Demény Péter írót és Marius Tabacu műfordítót.

Forrás: maszol.ro

Foto: maszol.ro

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.