0 0
Read Time:3 Minute, 19 Second

Az új ifjúsági- és sportminiszternek, Novák Károly Eduárdnak vakmerő tervei vannak.

„Minden gyermeknek meg kell tanulnia úszni és korcsolyázni”, hangsúlyozta Románia egyedüli paralimpiai bajnoka. A Digi24 televiziónak nyilatkozva, a miniszter kitért az iskolai testnevelés fontosságára. Véleménye szerint a gyermekek az iskolai napokat 45 perces mozgással és táplálkozással kell, hogy kezdjék. A tárcavezető úgy gondolja, hogy mindezt egy év alatt eltudja érni.

„A célom az, hogy miden gyermek legkevesebb tudjon úszni és korcsolyázni; természetesen a sportban együtt kell működni az oktatási minisztériummal is. Meg kell találnunk az új módszereket az iskolai testnevelés oktatásában. Például, én azt akarom, elérni, hogy az első óra minden nap kezdődjön egy 45 perces tornával és táplálkozással és ezután üdén kezdhetünk tanulni”, nyilatkozta Novák Károly Eduárd.

Az interjúban az RMDSZ-es politikus Csíkszereda volt polgármesterét hozta fel példaként, aki azt kérte az iskoláktól, hogy minden osztályt hetente vigyenek el úszni és korcsolyázni.

A miniszter arról is beszélt, hogy nem tartja helyesnek, hogy a sporttanárok egy része az online oktatás idején is tornaterembe illő gyakorlatokat követelt a diákoktól, videón, és ezt saját gyermekeinél is látta. Véleménye szerint néhány egyszerű tornagyakorlat célravezetőbb lett volna, sokkal fontosabb a rendszeres mozgás megtanítása most, amikor „a virtuális világ elrabol”.

Másrészet, Novák Károly Eduárd megerősitette, hogy mandátuma alatt sem mond le a sporttevékenységről és sportolóként akar részt venni az idei tokiói paralimpián. Reményét fejezte ki, hogy lesz majd ideje az edzésekre is. Ugyanakkor elismerte, hogy „az első miniszter lenne, aki sportolóként vesz részt egy ilyen rangos versenyen”.

 „Hozzá vagyok szokva. Három gyermekem és egy professzionista csapatom van, mi több, professzionális sportoló és a Román Kerékpáros Szövetség elnöke vagyok. Úgyhogy nagyon betudom osztani az időmet, a prioritások függvényében. Úgy gondolom, hogy mindkét hivatásomnak eleget tudok tenni”, nyilatkozta a sportminiszter.

Mint hozzáfűzte: Ez a harmadik alkalom lesz, hogy megpróbál eljutni Japánba. Az első próbálkozása 1998-ban volt, amikor részt akart venni a naganoi téli Olimpiai Játékokon, mint gyorskorcsolyázó, de autóbaleset miatt ez elmaradt. „2020-ban újabb alkalom kinálkozott a versenyen való részvételre, de már mint kerékpározó – de közbeszólt a pandémia. 2021-ben a harmadik próbálkozás lenne, de most jött a minisztérium”, fűzte hozzá.

 Az új sportminiszter szerint elsősorban azokat a sportokat kellene finanszirozni, amelyek érmeket hoznak Romániának, és ezek között emlitette meg a tornát, az evezést, úszást, kerékpározást és súlyemelést. A labdarugás saját finanszirozással rendelkezik és nem tartozik a minisztérium „házatájához”, mondotta.

Novák Károly Eduárd meglepődve szólt arról, hogy az Ifjúsági- és Sprotminisztérium felvállalta több épület ügyintézést, mintha ingatlan vállalat lenne.

A miniszter tisztában van azzal, hogy reformáló szemlélete sokkoló hatással lesz sok mindenkire, mint ahogy történt a Román Kerékpáros Szövetség vezetésének átvételekor is.

Románia egyetlen paralimpiai bajnoka azt is elmondta a Digi24 televiziónak, hogy az 1996-ban történt autóbaleset után volt annyi lelki ereje, hogy lemondjon a gyorskorcsolyázásról és kerékpározással folytassa sportéletét.

„Gyermekkoromban istennek hittem magam”, vallotta a miniszter, aki abban az időben meggyőződott volt, hogy messzire eljut, egyetlen álma lévén, hogy világbajnok legyen.

„De, életünk egyik pillantaról a másikra megváltozhat. Az élet nagyon rövid; a minőségre kell összpontositani és igy élni”, fejtette ki Novák.

Az autóbaleset után az első, kerékpáros bajnoki cim megszerzésekor Novák Károly Eduárdot elfogta a sirás. Naponta mintegy száz kilómétert szokott bringázni és úgy döntött, hogy a nyáron kerékpárral fog bejárni a minisztériumba.

„A fontos, hogy magasra tedd a lécet”, véli Novák.

Most négy évre szóló mandátumot szerzett és nem akar lemondani erről a lehetőségről sem, mivel tenni akar valamit a román sportért. „Prioritásom a minisztérium, semmiért a világon nem mondtam volna le erről az esélyről, hogy én vezessem a román sportot, hiszen ezáltal áthatatom a 35 év alatt, professzionális sportolóként felhalmozott tapasztalatot. Az év első hónapjában megszervezem a csapatot, amellyel együtt fogok dolgozni a minisztériumban, de először is meg kell értenem a rendszert, látnom kell a mostanig alkalmazott projekteket, hogy el kezhessem azon projektek egyenkénti gyakorlatba ültetését, amelyekre már hossszú ideje gondolok”, hangsúlyozta a sportminiszter.

Novák Károly Eduárd a szurkolók stadionokba való visszatérését is szorgalmazza, már januártól, de mint mondotta, e döntés nemcsak tőle függ.

Forrás: Digi24.hu

Forditotta: Balázs Magdolna

Foto: spynews.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.