SAJTÓKÖZLEMÉNY – Fenntartható Fejlődési Főosztály

A civil szervezetek képviselőivel tartott bukaresti találkozóval befejeződött az országos szinten szervezett konferenciasorozat

Ez év április 24-én, a  Fenntartható Fejlődési Főosztály befejezte a nyolc fejlesztési régióban szervezett konferenciasorozatot és kerekasztal megbeszélést. A bukaresti rendezvényen, melynek fő témája a civil szervezetek hozzájárulásának megvitatása volt a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia felújitásához, a fontosabb romániai egyesületek és alapitványok több mint 60 képviselője vett részt, akik az évek során aktivan hozzájárultak számos ágazat fenntartható fejlődéséhez.

Tekintettel arra, hogy a fenntartható fejlődés terén Románia számára prioritást képez az Agenda 2030 fenntartható fejlődési keretrendszer gyakorlatba ültetése, a tegnapi találkozón a részvevők megvitatták a mostanig országos szinten tett lépéseket, valamint a jövőbeli irányvonalat, melynek mentén folytatják tevékenységüket. A bukaresti munkálatok keretében három kerekasztal megbeszélést tartottak, amelyeken, a fenntartható fejlődés perspektivájából, szakértői vélemények hangzottak el környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi téren. A részvevők elemezték a problémákat és megoldásokat kerestek azon ágazatok számára, amelyek hulladékkezeléssel foglalkoznak, illetve az éghajlatváltozás következményeinek enyhitéséért, a Föld, a viz élővilágának és az erdők megmentéséért, az egészséges életmódért küzdenek.

“Nem véletlenül döntöttem úgy, hogy a konferenciasorozatot a civil szervezetek képviselőinek találkozójával zárjuk. A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia felújitását nemsokára befejezzük és szükségünk van szakemberek tanácsára és szakvéleményére, hogy minél egyszerűbben tudjunk beszélni e stratégia alkalmazási módjáról. Konstruktiv találkozót tartottunk és köszönöm a jelenlevőknek aktiv szereplésüket. Meggyőződésem, hogy velük együtt biztositani tudjuk a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia jövőjét”, hangsúlyozta Borbély László, a Fenntartható Fejlődési Főosztály koordinátora.

A Fenntartható Fejlődési Főosztály Románia nyolc fejlesztési régiójában, pontosabban Jászvásár, Bukarest, Brăila, Kolozsvár, Craiova, Călăraşi, Temesvár és Csikszereda régióközpontokban szervezett konferenciákat. E találkozókon a helyi és központi hatóságok, a civil és az egyetemi szféra több mint 1.000 képviselője vett részt. A főosztály munkatársai mindegyik találkozó után kiértékelő elemzést végeztek, ami hozzájárult a fenntartható fejlődés jobb megértéséhez.

Forrás: A főosztály sajtóközleménye

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.