“Tusványos – Egy a tábor” – Interjú Sándor Krisztinával, az EMNT ügyvezető elnökével

A XXX. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort (ismertebb nevén Tusványos) az idén július 23-28. között szervezik meg, Tusnádfürdőn.

Megkérdeztük Sándor Krisztinát, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnökét, hogy milyen mottóval szervezik meg az idei rendezvényt:

„Tusványos – Egy a tábor”, ez a mottója az idei rendezvényünknek. A mottónak több értelmezése is van. Egyrészt most, a kerek évforduló, a 30. évforduló kapcsán leginkább arra gondoltunk, hogy mind azoknak, akiknek az életükben a Tusványos egy életérzést vagy egy jelentős folyamatot jelent, akár egyénileg, akár ami az erdélyi magyar közéleti politikai életet jelenti, azoknak úgymond „egy a tábor”, ugyanazok az értékrendek, ugyanazok a célok vezérelnek most már 30 éve. Mindezt Tusványosan összegezzük, megnézzük, hogy mi az ami megvalósult és mi amit még meg kell valósitani. Másfelől a mottó utal a Kárpát-medencei magyarok közös életére is, ahol szintén úgymond „egy a tábor”, tehát mindannyian összetartozunk. Ezt a mottót most megerősitette az is, hogy a magyar Országgyűlés nemrég 2020-at a Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánitotta.  Tehát, egy van egy Kárpát-medencei magyar élet és erre utal az idei mottó is”, tájékoztatott Sándor Krisztina.

Arra kérdésre, hogy melyek lesznek a legfontosabbak témák, az EMNT elnöke elmondta:

„Több téma is van és ahogy Tusványosról megszoktuk, minden időszerű közéleti politikai témát igyekszik asztalra tenni. Igy, több beszélgetésre is sor kerül, például, a nemrég legzajlott európai parlamenti választásokról, ugyanakkor politikai elemzéseket és politikai értékeléseket is szervezünk, politikusok részvételével. Ami pedig régiónkat érinti, Erdélyt, nem lehet elmenni a határviták mellett, ami mostanában eléggé meghatározta a székelyföldi közbeszédet, és gondolok itt a úzvölgyi temetőre és a Békási szoros hovatartozási ügyére, ami amúgy megoldatlan feladat és probléma. Programunkban szerepel a visszaállamositás kérdése is, amely, mintegy vészjosló folyamat, egyre szélesedik és még nem tudtunk megoldást találni, valamint a regionalizáció, a Székely Nemzeti Tanács európai állampolgári kezdeményzése. Mindezeket, természetesen, kiegészitik az irodalmi és kulturális szórakoztató programok”.

Arra a kérdésre, hogy kik lesznek a meghivottak, külföldről és Romániából, az EMNT elnöke kifejtette:

„Közép-Kelet Európából több állam képviselete is jelen lesz, több lengyel vendéget is várunk, de a környező államok kormányainak tisztségviselőit is. Magyarországról, mint már megszokhattuk, jelen lesz Orbán Viktor miniszterelnök, valamint számos államtitkár, miniszer és kormányzati tisztésgviselő”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:Maszol

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.