0 0
Read Time:3 Minute, 42 Second

Mint ismert, Novák Katalin február 10-én jelentette be lemondását. A volt köztársasági elnök azután került a támadások kereszttüzébe és indult ellene baloldali lejáratókampány, miután nyilvánosságra került, hogy tavaly tavasszal kegyelemet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének. Novák Katalin leköszönő beszédében bocsánatot kért és vállalta a felelősséget.

Megkérdeztük Biró Rozália-Ibolyát, a Képviselőház Külügyi Bizottságának elnökét, hogyan értékeli a kegyelmi ügy miatt Magyarországon kialakult helyzetet?

Megtörténtek azok a lépések, amelyek egy felelős politizálás esetén meg kellett történjenek. Köztársasági elnök asszony értékteremtő munkásságát évek óta figyelem, minden elismerést és köszönetet megérdemel. Bárki tévedhet, hiszen emberek vagyunk, de nagy felelősségtudat kell ahhoz, hogy vállaljuk a következményeket. A lépés, amelyet tett, a döntés, amelyet meghozott nagyon mély haza- és nemzetszeretetről tesz tanubizonyságot.

A magyar kormány, a FIDESZ képes lesz-e kiépiteni rövid időn belül olyan kommunikációt, amellyel megmentheti politikájának alappillérét, a család- és a gyermekvédelmet?

Meggyőződésem, hogy az amit a FIDESZ a családpolitikában eddig felépített, példaértékű és az is marad egész Európa számára.  Dolgozom az Európai Parlament néhány testületében és állítom, hogy hasonló, alaposan, lépésről-lépésre felépített családpolitikát nem találni egyetlen EU-tagállamban sem. Ráadásul, a demográfiai adatok konkrét eredményeket mutatnak. Ez a visszaigazolása annak, hogy a stratégia helyes. Véleményem szerint, nem megmenteni kell ezt a politikát, hanem tovább kell folytatni.

Mennyire hat ki a magyarországi európai parlamenti és helyhatósági választásokra a kialakult helyzet, annál inkább, hogy Varga Judit már nem indul EP-mandátumért a FIDESZ-KDNP listán?

Bízom az emberek tájékozódottságában. Érthető, hogy mi az amit elvár a magyarországi vagy akár a romániai magyar közösség Brüsszeltől, pontosabban az Európai Uniótól. A pártok feladata rátermett, tapasztalattal rendelkező, saját közössége, országa érdekeiért harcolni tudó politikusból álló csapatot küldeni az Európai Parlamentbe. A helyhatósági választásokon pedig építő, felelősségteljes, emberekre figyelő vezetőket fognak választani majd. Az tény, hogy valamennyien olyan Európát és Európai Uniót szeretnénk, amely a polgároknak az érdekeit tartja szemelőtt, és ezt kell képviselniük a brüsszeli döntéshozóknak is.

Ön szerint a romániai magyarság politikai életében is lesznek reakciók e botrányt követően?

Úgy gondolom, hogy a romániai magyar közösségben a mi problémáinkkal, kihívásainkkal kell foglalkoznunk és azokra kell megoldást találnunk.

Ön hogyan látja a marosvásárhelyi magyar vezetés jövőjét, azt követően, hogy Horaţiu Suciu orvos a napokban  bejelentette, hogy lemondott a Nemzeti Liberális Pártban betöltött tisztségeiről és független jelöltként indul a helyhatósági választásokon Sóos Zoltán, Marosvásárhely jelenlegi polgármestere vetélytársaként?

A négy év rövid idő arra –  és mondom ezt, mint olyan valaki aki alpolgármesterként dolgozott 12 évet -, hogy a rossz irányba induló folyamatokat megállítsunk, átrendezzük és újraindítva azokat minden területen gyümölcsöt hozzanak. De, az eredmények, amelyek láthatóak, bizonyítják, hogy egy egész más minőségű városvezetés valósult meg Sóos Zoltán polgármester iranyításával. Természetesen a politikában lesznek mindig kihívók, ellenfelek és vetélytársak, de a figyelem középpontjában a családok és a közösség számára fontos folyamatokat kell megtartani és a változó közösségi igényekre kell megfelelő megoldást találni. Az a tény, hogy a polgármester úr és csapata változást hozott, várost fejlesztett és az emberek nehézségeinek megoldására fókuszált, az szerintem az elismertségének és a további sikerének a kulcsa.

A február 16-án, szombaton a kezdő vállalkozók számára, vállalkozási készségfejlesztés céljából a Bihar megyei Magyar Vállalkozónők Egyesülete partnerségben a debreceni Womanex Egyseülettel konferencát szervezett.

Megkérdeztük Biró Rozália-Ibolya parlamenti képviselőt, hogy a konferenciát megelőzően készitettek-e felmérést a nők vállalkozási hajlandóságáról?

A Bihar megyei Magyar Vállalkozónők Egyesülete 2017-től működik. Így van egy rálátásunk a nők vállalkozási hajlandóságáról. Most egy elnyert pályázat révén szerveztük meg e konferenciát, amelynek elsődleges célja, hogy a részvevők közül tíz vállalkozásban gondolkodó fiatal mentorálását biztosítjsuk. A pályázat során kidolgozásra kerül egy mentorprogram, ami jogi, gazdasági, humánerőforrás és környezetvédelmi, illetve fenntartható fejlesztési területekre vonatkozik és egyfajta kapaszkodóként szolgál a kezdő vállalkozóknak. A mentorprogram összeállítása  után a kiválasztott tíz jelentkezővel több hónapon keresztül zajló mentorálás következik annak érdekében, hogy amikor a pályázatot lezárjuk, ami ez év novemberében lesz, akkor tíz fiatal vállalkozó mondhassa azt, hogy valóban támaszt kapott ezeken a szakterületeken a vállalkozásának fejlesztésére.

Arra a kérdésünkre, hogy miért nem indul az európai parlamenti választásokon, leszögezte:

Tekintettel arra, hogy az Európai Néppárt Nőszervezetének elnöki tisztségét töltöm be, lehetőségem van részt vállalni az Európai Néppárt döntéseinek meghozatalában, dokumentumainak a kidolgozásában, politikáinak a felépítésében. Mivel az RMDSZ továbbra is két európai parlamenti helyet tud elfoglalni, e mandátummal rendelkező képviselők munkája mellé szeretném odatenni a sajátomat, erősítve ezáltal az RMDSZ hangját az Európai Néppártban, és más uniós munkacsoportokban.  Itthon szeretném tovább folytatni parlamenti, nőszervezeti, nyugdíjas mozgalom építői tevékenységemet. Nagyon szeretek az emberek között lenni, megérteni elvárásaikat és ezekre válaszokat nyújtani.

Az interjút készítette: Balázs Magdolna

Foto: Agerpres

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.