0 0
Read Time:2 Minute, 51 Second

A politikai rendezvényt a Romexpo kiállítási központban tartják március 6-án és 7-én. Az Európai Néppárt (EPP) kongresszusának legfontosabb napirendi pontja az európai parlamenti választásokra való felkészülés és stratégia, valamint Ursula von der Leyen jelölésének megszavazása az Európai Bizottság elnöki tisztségére. A rendezvény házigazdája a Nemzeti Liberális Párt.

Az Európai Néppárt (EPP) kétnapos kongresszusán negyven országból több mint 2000 küldött vesz részt. Jelen van az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) elnöke, valamint a politikai családhoz tartozó több állam- és kormányfő, pártelnökök, uniós biztosok.

A kongresszus a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Nicolae Ciucă, az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor és az EPP elnöke, Manfred Weber üdvözlő beszédével kezdődött. Ezt követte a falvak, városok és régiók hangjáról szóló vita, majd a panelbeszélgetések három témára összpontosítottak: biztonság és védelem; szolidaritás a generációk között; gazdaság és munkahelyek.

„Románia megérdemli, hogy teljes jogú tagja legyen a schengeni övezetnek”- jelentette ki a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă az Európai Néppárt kongresszusának megnyitóján.

A politikus kifejtette, hogy a román állampolgárok rendkívül fontosnak tartják országuk teljes körű schengeni csatlakozását. Szerinte Románia garantálni tudja az EU és a NATO határainak biztonságát, ami feljogosítja az országot a teljes jogú schengeni tagságra.

Szerinte „az Európai Unió destabilizálódásának veszélye nagyobb, mint valaha”, és ezt a szélsőséges, populista pártok gerjesztik. „A választásokon fel kell vennünk a harcot ezekkel az Európa-ellenes mozgalmakkal szemben. Nem hagyhatjuk, hogy dezinformációt terjesszenek. Ehhez határozottan és egységesen kell fellépnünk”, jelentette ki Nicolae Ciucă, hozzáfűzve: Egy erős Európának erős gazdaságra van szüksége, az Európai Néppártnak pedig szembe kell néznie az új ipari forradalom kihívásaival. A következő Európai Parlamentnek megoldást kell találnia a tudományos kutatás támogatására, hatékonyabbá tételére és az életminőség javítására valamennyi európai régióban.

„Az Európai Néppárt támogatja Románia teljes körű schengeni csatlakozását, mert az ország teljesítette a csatlakozási kritériumokat”, jelentette ki Manfred Weber szerdán Bukarestben. Az EPP-elnök „kihívásnak” nevezte, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP) az EPP-től eltérő álláspontra helyezkedik Románia schengeni csatlakozásának kérdésében.

„Az EPP politikai családjában is ki kell mondani, hogy a schengeni csatlakozás körüli politikai tangó nem vállalható”, jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, hangsúlyozva: Románia képes és meg tudja védeni az Unió külső határait. „Ki lehet találni mindenféle ürügyet, kifogást a teljes schengeni csatlakozás elhalasztásához, ám ez rövid távon is óriási károkat okoz. Ezért innen is azt kérem mindazoktól, akik eddig fenntartásokkal viseltettek Románia schengeni csatlakozását illetően, hogy az azonnali politikai haszon helyett a közép és hosszú távú közös érdekeket helyezzék előtérbe”, nyilatkozta Kelemen Hunor.

Másrészt, az RMDSZ elnöke leszögezte: Bármennyire is nehéz néhány tagállamnak elfogadnia, az Európai Uniónak biztosítania kell az európai őshonos nemzeti kisebbségek jogainak az érvényesítését.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség az Európai Néppárt legrégebbi romániai tagszervezete, amely 1,2 milliós etnikai közösséget képvisel. Az én közösségem a kommunista diktatúra megbukása utáni első pillanattól azt vallotta, hogy az országunknak az Európai Unióban, akkor még Európai Gazdasági Szövetségben és az Észak-atlanti Szövetségben van a helye” , fűzte hozzá Kelemen Hunor.

Az Európai Néppárt 1976-ban alakult és eredetileg az európai kereszténydemokrata értékeket képviselő pártokat tömörítette. Később, 1999-ben a konzervatívokkal közös frakciót alakítva az Európai Parlament legnagyobb képviselőcsoportja lett. A páneurópai szervezet Joseph Daul vezetése alatt (2007 – 2014) tovább nyitott a jobboldali liberális pártok irányába (2014-ben a Nemzeti Liberális Pártot is beszippantotta). Van azonban egy határ, amelyet az EPP sohasem lépett át, ez pedig a szélsőségesség. Bárki vezette is a pártcsaládot, következetesen szembeszállt a szélsőjobb törekvésekkel.

Forrás: maszol.ro/Telex.ro

Foto: Maszol

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.