A magyar kormány által a független médiára gyakorolt nyomás kivizsgálását sürgeti egy volt román miniszterelnök

Dacian Cioloș, az Európai Parlament Renew Europe/Megújuló Európa képviselőcsoportjának vezetője, Románia volt miniszterelnöke, hadat üzent Magyarország ellen. Dacian Cioloș nyilt levelet intézett az Európai Bizottság elnökéhez és Németország uniós ügyekért felelős miniszteréhez. Az európai parlamenti kévizelő a magyar kormány által a független médiára gyakorolt nyomás kivizsgálását sürgeti.

Eljárásának alátámasztásáért példaként felhozza az Index.hu hirportált, melynek főszerkesztőjét nemrég menesztették, mivel politikai nyomásra panaszkodott. A szolidaritás jegyében a szerkesztőség csaknem 90 újságirója nyújtotta be felmondását.

Dacian Cioloș a varsói kormány eljárásának kivizsgálását is kéri azt követően, hogy a kabinet bejelentette: korlátozni fogja a külföldi tőkeberuházásokat a lengyel médiába.

A Renew Europe képviselőcsoport vezetője az Európai Bizottság elnökétől és Németországtól – amely jelenleg az EU Tanácsának soros elnökségét tölti be – azt kérte, hogy mielőbb vizsgálják ki: Magyarország és Lengyelország mennyire tartja tiszteletbe az európai elveket és értékeket.

„Sajnálattal állapitom meg, hogy az Európai Unió Tanácsa nem tett lépéseket a 7-es cikkely értelmében Magyarország ügyében folyó eljárás felgyorsitásáért, még olyan körülmények között sem, hogy a helyzet súlyosbodott – amint ez a hivatalos jelentésekből is kiderül – mióta az Európai Parlament  kezdeményezte (2018-ban – szerk.megj.) az eljárás megkezdését”, nyilatkozta Dacian Cioloș.

Forrás:capital.ro

Forditotta: Péterfy Tünde

Foto:spotmedia.ro

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.