0 0
Read Time:3 Minute, 44 Second

Dull Szabolccsal, az Index, a leglátogatottab magyarországi portál menesztett főszerkesztőjével nemrég interjút készitett a Deutsche Welle, külföldre is sugárzó német közszolgálati rádió. Az interjúban a volt főszerkesztő eltávolitása mögött álló történésekről, illetve az ellene inditott lejárató kampányról beszélt.

A volt főszerkesztő arra a kérdésre válaszolva, hogy kirugása meglepetés volt-e számára, kifejtette:

Amilyen formában történt elbocsátásom – meglepetés volt számomra. Az Index Alapitvány igazgatója, a főnököm, Bodolai László, egy szerkesztőségen kivüli találkozóra hivott meg, hogy – mint mondotta – üzleti kérdésekről tárgyaljunk. Amikor a helyszinre értem, villámgyorsan átadta a felmondó levelet. Maga a folyamat, amely kirugásommal tetőződött, nem volt meglepő, mivel az utóbbi hetekben sok súrlódás volt abból adódóan, hogy nyilvánosan védtem a támadásoknak kitett szerkesztőség függetlenségét.

Beszélt arról is, hogy:

Az utóbbi években megjelentek az oligarchák és a kormányhoz közelálló üzletemberek, akik részvényeket vásároltak az Index reklámcégénél, az Indamediánál, ami nyugtalanitotta a szerkesztőséget. Épp ezért valamivel több mint két évvel ezelőtt két nagyon világos feltételt szabtam meg: az Index tartalmi függetlenségét meg kell őrizni és megengedhetetlen a külső beavatkozás a szerkesztőség összetételébe. A múlt héten próbálkozások voltak ez utóbbi feltétel megszegésére. Volt egy úgynevezett kiszervezési terv, mely szerint a szerkesztőség nagyrésze különböző külső cégeknek kellett volna dolgozzon, ami az Index megszűnését jelentette volna. A barométer sárgára állítása a szerkesztőség érzését fejezte ki, pontosabban azt, hogy veszélyben vagyunk. Ezért tettem át a barométer zöld mutatóját sárgára és ezzel erős jelt akartunk küldeni a nyilvánosság fele. Előzőleg több izben közöltem az alapitvány igazgatójával, hogy nem értünk egyet a kiszervezéssel.

Az Indexes újságirók lemondásával kapcsolatosan Dull Szabolcs elmondta, hogy amikor a szerkesztőség tudomására hozta, hogy kirugták, arra kérte kollégáit, hogy védjék meg az Indexe-et, mint a magyar sajtószabadság szimbólumát, és dolgozzanak tovább. De a szerkesztőség ezt nem tudta megtenni. A szerkesztőség összefogása nagyon meglepte és mélyen meghatotta.

A portál megmentésének esélyéről a volt főszerkesztő leszögezte:

Egy Index-nek nevezett oldal továbbra is lessz. De mindaz, amit mi képviseltünk: értékeink, függetlenségünk, szabadságunk – mindenbizonnyal megszűnt.

A magyar kormány elutasitja, hogy köze lenne az Index-nél történtekhez, de miután elbocsátották a kormányközeli média brutális lejárató hadjáratot inditott ellene, “de semmi sem igaz mindabból, amit állitanak”.

Arra a felvetésre, hogy azzal vádolják, hogy a baloldali politikusok segitségével tette tönkre az Indexet, Dull Szabolcs megjegyezte:

Más alkalommal azt válaszoltam erre a kijelentésre, hogy nem vagyok hóhér, cask egy lefejezett áldozat. Menesztettek. Nemcsak munkahelyemet veszitettem el, hanem életem egyik fontos részét is. A hadjáratnak van egy nevetséges, de egy félelmetes oldala is. A nevetséges az, hogy megegyeztem az ellenzéki politikusokkal az Index tönkretevéséről. A félelmetes ebben pedig az, hogy az kormányhoz közel álló Origo portál nyilvánosságra hozta a mobiltelefononom folytatott beszélgetéseimet és ezekre előszeretettel hivatkoznak lejárató kampányukban. Az igazság az, hogy hosszú éveken át dolgoztam újságiróként és gyakorlatilag az összes politikusokat ismerem Magyarországon. A legtöbbjüknek meg van a telefonszámom és néha-néha felhivnak. Nincs semmi rejteni valóm, bárkinek joga van, megnézheti a telefonbeszélgetéseim listáját. De az már félelmetes, hogy a lista illegálisan szerepel egy kormányközeli hirportál oldalán és sajtókampányként használják fel”.

Azzal kapcsolatosan, hogy mit  jelentett az Index Magyarország számára elmondta:

Az elmúlt hetekben felkértem olvasóinkat, irják meg mit jelent számukra az Index. Nagyon sokan azt irták, hogy minden reggel elsőként az Indexet nézik meg és erről a portárról tájékozódnak. Nagyon sokan azt is irták, hogy ha a világban nagyon fontos történne, az Indexről érdeklődnének az események hátteréről. A szerkesztőségben gyakran éreztük úgy, hogy külön szerepünk van akkor, amikor az olvasók arról kérdeztek, hogy mi történik, hogy miért és miért most történik.  A koronavirus leküzdésére létrehozott operativ törzs sajtókonferenciáit tizszer többen követték az Indexen, mint azok, akik a kormány web oldalát figyelték. Ugyanazok a képek, egyenes adások voltak, azzal a különbséggel, hogy mi hoztuk nyilvánosságra. Szerintem ez elmond mindent.

A jövőbeli tervekről elmondta:

Személyesen a szerződés alapján hat hónapig nem dolgozhatom a médiában. Most kiegészitem jogi tanulmányaimat. De nagyon remélem, hogy a volt kollégáim életben tartják azokat az értékeket, amelyeket képviseltünk.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországon még létezik-e  szajtószabadság, az Index volt főszerkesztője igy reagált:

Ez olyan kérdés, amelyre egykönnyen nem lehet válaszolni igennel vagy nemmel. Én mindig azt mondom, hogy a sajtószabadságot úgy kell elképzelnünk, mint egy szobát, melynek plafonja lehet magas vagy alacsony, Ha a plafon alacsony, az emberek nem tudnak lábon állni. Most alacsony a plafon”.

Dull Szabolcs 36 éves. Korábban a Kossuth Rádió Krónika című hírműsorának riportere volt, majd az Origo újságírója 2014-ig. Az ELTE-n 2008-ban végzett francia és kommunikáció szakon. 2019 volt az Index főszerkesztője. Jelenleg jogi tanulmányaira koncentrál.

Forrás: Deutsche Welle

Szerkesztette: Péterfy Tünde

Foto:dw.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.