0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Májusig szigorít a kampányok és a választási jelölőszervezetek finanszírozását szabályozó törvényeken a Fidesz, az erről szóló javaslaton, illetve a részleteken már dolgoznak a frakcióban – erősítette meg a Mandinernek Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke.

A parlamenti képviselő hangsúlyozta: a cél az, hogy külföldiek, vállalatok, egyéb külsős szervezetek ne „vásárolhassák” fel a képviselőket, polgármestereket, frakciókat. Ha bármilyen egyesület, párt vagy egyéb szervezet hivatalosan szeretne jelölőszervezetté válni például a most következő önkormányzati választáson – azaz szerepelhet a szavazólapon, lehet listája –, feleljen meg a pártokra vonatkozó szabályoknak.

Vagyis csak magyar természetes személyektől fogadhat el anyagi vagy egyéb támogatást.

Kósa Lajos szerint úgy fair, ha lehetőség szerint minden szereplő azonos feltételekkel indul a választáson. El kell érni, hogy külföldiek anyagilag ne befolyásolják a voksolás folyamatát, ahogy olyan szereplők sem, akik bár nem alanyai a választójognak (például vállalatok, befektetők), mégis jelentős érdekeik fűződhetnek a választáshoz.

„Pártokat ma is csak magyar természetes személyek támogathatnak, esetükben ez a korlátozás több évtizede fennáll, s amíg zömében pártok voltak az úgynevezett jelölőszervezetek, nem is volt különösebb probléma” – mutatott rá a képviselő.

Ahogy arról az Index is beszámolt, Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke „A kampánypénzek ellenőrzésének állásáról szóló beszámoló” címmel a napokban adott tájékoztatást a vizsgálat aktuális helyzetéről az Országgyűlés Gazdasági Bizottságában.

Mint ismert, az ellenzéki pártok beadták az ÁSZ-hoz a kampányfinanszírozásról szóló beszámolójukat, ami azért is került a figyelem középpontjába, mert Márki-Zay Péter maga nyilatkozta, hogy a közös kampány jelentős részét nem a pártok, hanem a Mindenki Magyarországa Mozgalom finanszírozta.

„Ez alapján egyértelművé vált, hogy közvetlenül és konkrétan a közös kampányhoz kötődő események, szóróajándékok és egyéb kampánytevékenységek finanszírozása történt az MMM-en keresztül, azt pedig titkosszolgálati jelentésből tudjuk, amit nyilvánosságra hoztak, hogy a finanszírozás külföldi forrásból is történt” – jelezte Windisch László.

Márki-Zay Péter a kampánytámogatásokról az Index-nek adott nagyinterjúban is beszélt, az ellenzéki politikus azt mondta: „Az biztos, hogy nem az MMM volt az első és még csak nem is az utolsó, amit külföldi magyarok támogattak. Talán éppen Orbán Viktor volt az első”.

Forrás: index.hu

Foto: Index

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.