0 0
Read Time:3 Minute, 11 Second

Nem is olyan rég a horvátok jártak át Magyarországra tankolni, azonban a helyzet megfordult december 6-a után, amikor a magyar kormány megszüntette a gázolaj- és a benzinárstopot

Az üzemanyagok ársapkájának december hatodikai eltörlése alaposan átalakította a horvát-magyar határ két oldalán élők tankolási szokásait.

„Tavaly ilyenkor tele voltunk horvát autóssal, akik persze, miután szigorítottak a hatósági áras üzemanyag eladási feltételein, elfogytak. Amióta pedig megszűnt a hazai árstop, jóval kevesebb a magyar kocsi is, az emberek egy része átjár Horvátba’ tankolni. És miután sok minden a boltokban is olcsóbb, mint nálunk, így duplán megéri kimenni”, nyilatkozta a Népszava riporterének a Somogy megyei kihalt barcsi benzinkút munkatársa.

A benzinkúttól úgy fél kilométer a határ, vagyis a Dráván átívelő híd, amelyen az év eleje, Horvátország schengeni csatlakozása óta ellenőrzés nélkül lehet áthajtani. Meglehet, ha lenne még kontroll sokszor alakulna ki itt sorállás mostanában, mivel egyre többen járnak át itt Verőce (Virovitica) felé: a 20 ezres kisvárosban nemcsak tankolni, de bevásárolni is lehet. A településen több benzinkút működik, egy az elkerülőút mellett, a többi bent a városban aratja le a magyar benzinturizmus hasznát.

Az első töltőállomás a 2-es főúton van. A kútkezelő azt mondta, jócskán akad magyar kuncsaftjuk az elmúlt másfél hónapban. A benzin 1,33, a dízel 1,47 euró, azaz – 400 forintos átváltással számolva – 532, illetve 588 forint, vagyis nagyjából 110-125 forinttal olcsóbb, mint odahaza. Egy tele tank esetében kisebb autónál 4500, nagyobbnál akár több, mint 7000 forintos különbség, amiért már megéri Barcsról úgy 35 kilométert, cirka 2 liter üzemanyagnyit elfüstölni. És akkor még nem beszéltünk a csurig töltött kannákról: az otthoni árakat nézve minden ötödik-hatodik liter ingyen van.

December eleje óta érezhetően megnőtt a forgalmunk – mondja a horvát kútkezelő. – Nálunk nincs korlát, mindenki annyi üzemanyagot vesz, amennyire van pénze, azaz akár több kannát is teletölthet az autóján kívül, nyílatkozta a kútkezelő.

Hamarost kiderül, a magyar kocsiáradat legnagyobb verőcei nyertese a Kaufland hipermarkethez vezető leágazásnál található töltőállomás: az ott tankolók kétharmada magyar.

„Eddig még nem jöttem át tankolni, de a környékről már mindenki idejár, hát gondoltam, ha nekik megéri, nekem is, mondta Gábor, aki kocsija csomagtartójából épp négy, egyenként 15 literes kannát vesz ki. A babócsai férfi végül 117 liternyi dízelt fizet, a végösszeg 172 euró, vagyis úgy 69 ezer forint. Odahaza ugyanezért 83 ezret kellene perkálnia, még úgy is megéri neki, hogy oda-vissza 60 kilométert autózik, ami eléget öt liternyi, azaz 3500 forintnyi üzemanyagot.

Ráadásul a tankolás előtt be is vásárolt, a számlát tanulmányozva kiderül, úgy nyolcezerrel kevesebbet fizetett, mintha mindent odahaza vett volna meg, vagyis maximálisan rentábilisnak bizonyult a kétórás kirándulás, jó érzéssel indulhat visszafelé.

A somogyi határszélhez közeli másik horvát kisváros, a 35 ezres Kapronca (Koprivnica).

„Most egyedül jöttem, de jellemzően a sógorommal szoktunk átjárni”, mondja a Népszava riporterének a zákányi Attila, hozzáfűzve: „Az üzemanyag-költséget szétdobjuk, ráadásul Kaproncán be is tudunk vásárolni, most, hogy valamivel olcsóbb lett az euró, még jobban kijövünk. A tankolásnál kannákon 10 literenként körülbelül egy ezres a haszon, ami lehet, hogy Budapestről nézve nem nagy szám, de mifelénk, itt a Dráva mentén, ahol a pesti pénzek feléből-harmadából élünk, hó végén ez nagyon jól jön”.

Horvátországban változatlanul hatósági korlát érvényes úgy az üzemanyagok tarifáira, mint árrésére. A legutóbbi zágrábi rendelet szerint a benzin ára 1,33, árrése 0,0995 euró, a gázolaj esetében pedig 1,47 eurós díj mellett 0,531 euró árrés engedélyezett. A horvát kormány tavaly ideiglenesen csökkentette az üzemanyagok áfáját és jövedékiadó-tartalmát is.

Horvátországban a bevásárló-turizmus is dübörög a határmenti településeken. Persze nem mindegy, mit pakol az ember a kosarába, ugyanis a horvát árak nem egyértelműen alacsonyabbak a magyarországiakhoz képest, sőt bizonyos cikkek jóval drágábban kaphatóak. Az árakat, illetve a magyarok által a bevásárló kocsikba rakott árukat látva kiderült, a pékáru, a húsfélék és a tejtermékek mellett a gyümölcsök érik meg a legjobban átmenni a horvátokhoz.

Forrás: nepszava.hu

Foto:Blikk.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.