0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

A Continental német autóipari konszern tavaly több mint 100 millió eurót költött romániai, nagyrészt Erdélyben található telephelyein, és 1300-zal növelte alkalmazottai számát. A világ egyik vezető gumiabroncsgyártója idén is hasonló összegű beruházásokat tervez.

A multinacionális vállalat tájékoztatása szerint 2022-ben még 19 ezer munkavállalót foglalkoztattak Romániában, 2023 égére viszont számuk 20 300-ra nőtt. Tavalyi befektetéseik új berendezések beszerzését, műszaki fejlesztéseket és munkaerőbővítést céloztak valamennyi itteni telephelyükön. A Continental elektronikai alkatrészeket gyárt Temesváron és Nagyszebenben, az intelligens műszaki-ipari termékeket előállító, Contitech nevű részlege Temesváron és Nagykárolyban működtet üzemet, de a bánsági városban gumiabroncsokat is gyártanak, illetve kutató-fejlesztőközpontot is fenntartanak, akárcsak Szebenben és Iași-ban.

„A Continental továbbra is fejlett innovatív technológiát kínál az ipar számára romániai telephelyein, és olyan alkatrészeket gyárt, amelyek mozgásba hozzák a jövőt. Egy több mint 20 300 tagból, gépkezelőkből, programozókból, mérnökökből álló multidiszciplináris csapat formázza az autóipar jövőjét” – nyilatkozta az Economedia.ro portál által idézett Christian von Albrichsfeld, a vállalat romániai vezérigazgatója.

A cég tájékoztatása szerint a Iași-ban, Szebenben és Temesváron működő központokban a kutatók többek között hardver-szoftver, dizájn és mechanikai vonalon fejlesztenek, míg a nagykárolyi, szebeni és temesvári üzemekben abroncsokat, elektronikai berendezéseket, vezérműszíjakat, hőkezelő elemeket és vezetékeket gyártanak a legkorszerűbb gépkocsik számára.

Von Albrichsfeld szerint romániai jelenlétük „erősen hozzájárult” mintegy 400 millió euró megszerzéséhez, amelyet Románia hívhat le az országos helyreállítási alapból (PNRR), fontos szerepet vállalt a félvezetők iparágának megalapozásában. Az idei tervek szerint folytatják az új munkások alkalmazását, a beruházások mértéke a tavalyihoz hasonló lesz, azaz 100 millió euró körül mozog majd. A Continental tavaly világszinten 41,4 milliárd eurós üzleti forgalmat bonyolított le az előzetes adatok szerint, 56 országban 200 ezer embert foglalkoztat. Romániában 1999 és 2023 között több mint 2,3 milliárd eurót költött. Miközben itt további fejlesztésekről, bővítésekről beszélnek, világszinten a hírek szerint több ezer fős létszámleépítést terveznek, hogy 2025-től kezdődően ezzel évente 400 millió eurót takarítsanak meg.

Forrás: kronikaonline.ro

Foto: Krónika

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.