A román egészségügyi miniszter gratulált a csíkszeredai katolikusoknak az új koronavirus-fertőzések megelőzésére elrendelt intézkedések betartásáért

A román sajtó nagy része csodálattal írt a csíkszeredai katolikus magyarokról és románokról, akik fegyelemről, türelemről és szolidaritásról tettek tanubizonyságot a Húsvét vasárnap reggelén  rendhagyó módon, a járványügyi szabályok betartásával megszervezett hagyományos ételszentelésen.

A húsvéti ételszentelést általában a Közigazgatási Palota előtti téren tartották, az idén azonban a hatóságok úgy döntöttek, hogy a tér mellett elhaladó sugárúton is lehetővé teszik az ételszentelést a járvány miatt megkövetelt biztonsági távolság betartása érdekében.

A belváros két sugárútján lezárták a forgalmat, hogy tiszteletben lehessen tartani a biztonsági távolságot, és az emberek mintegy két kilóméternyi felületen sorakoztak fel, rendben és fegyelmezetten.

A résztvevők számának csökkentése érdekében a helyi hatóságok arra kérték a város lakóit, hogy a szertartáson csak egy családtag vegyen részt.

A járványügyi szabályokat szigorúan betartó, fegyelmezett csíkszeredai ételszentelést pozitív példaként említette és gratulált  vasárnapi nyilatkozatában Vlad Voiculescu román egészségügyi miniszter, akit meghatott az ünneplő hivek felelősségtudata.

Csíkszereda Hargita megye székhelye, ahol a Stratégiai Kommunikációs Csoport adatai szerint vasárnap ezer lakosra számítva 1,30 volt a fertőzöttségi mutató.

Az Agerpres hirügynökség szerint az ételszentelést a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség püspöke, Tamás József celebrálta, aki a Szakszervezetek Művelődési Háza előtt rögtönzött oltárról szólt a hívekhez, több katolikus pappal együtt.

Forrás: g4media.ro

Traducerea: Péterfy Tünde

Foto:g4media.ro

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.