ANYÁK NAPJA, másként

Idén másként, nem hagyományos módon ünnepeljük az ANYÁK Napját. Egyházi, közösségi, családi ünnepségek nélkül.  Eddig az élő vers, zene, ünnepi köszöntő, mosoly, ölelés, vidámság és szeretetvendégség mind része volt az Anyák-napi ünnepségeknek. Most más világot élünk…. és annak kell örüljünk, hogy élünk, hogy egészségesek vagyunk, hogy vannak édesanyák, nagymamák, dédanyák, keresztanyák és kismamák. Köszöntsük őket a magyar irodalom egyik legszebb versével:

Dsida Jenő Hálaadás (részlet):

„   Köszönöm Istenem az édesanyámat!

Amíg ő véd engem, nem ér semmi bánat!

Körülvesz virrasztó áldó szeretettel. …

Köszönöm a lelkét, melyből reggel, este

imádság száll Hozzád, gyermekéért esdve.

Köszönöm a szívét, mely csak értem dobban

– itt e földön senki sem szerethet jobban! –

Köszönöm a szemét, melyből jóság árad,

Istenem, köszönöm az édesanyámat. …

Áldd meg édesanyám járását-kelését,

Áldd meg könnyhullatását, áldd meg szenvedését!

Áldd meg imádságát, melyben el nem fárad,

Áldd meg két kezeddel az Édesanyámat!

Halld meg jó Istenem, legbuzgóbb imámat:

Köszönöm, köszönöm az édesanyámat!!!

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba vezet vissza. Akkor tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére.

Angliában az 1600-as években, a kereszténység elterjedésével, az ünnep vallási színezetet is kapott. Akkoriban a Húsvétot követő negyedik vasárnapon, az ún. anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét.

Amerikában először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját.

1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát fordított arra, hogy az ünnepet ismerté tegye előbb állami, majd nemzetközi szinten. Jarvis 1914-ben érte el célját, amikor Wilson amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította. Az Amerikában elterjedt ünnep gyorsan népszerűvé vált Európában is.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját. Világszerte megünneplik ezt a napot, még akkor is ha nem ugyanazon a dátumon. A magyar nemzet május első vasárnapján ünnepli az Anyák Napját.

Egyházi vonatkozásban, követendő, hogy a Tízparancsolat megköveteli az anya tiszteletét, az apáéhoz hasonlóan (2Móz 20,12; 5Móz 5,16; 3Móz 19,3). Az anya tisztelete a bölcsességirodalomban is hangsúlyt kap (Péld 19,26; 20,20). Ostoba és gyalázatos, aki másként cselekszik (Péld 10,1; 15,20; 19,26; 28,24). Amikor e parancsolatokat megszegték, nem kerülték el a prófétai intést (Mik 7,6).

Az anya szeretete az Ószövetségben közmondásos (Ézs 49,15). Ime néhány példa: Hágár (1Móz 21,14-16), Mózes anyja (2Móz 2,2-10), Anna (1Sám 1,22-28), Ricpá (2Sám 21,8kk). Ézsaiás Jahve Jeruzsálem iránti szeretetét is az anyai szeretethez hasonlítja (66,13). Az Újszövetségben az apostoli tanítás is megköveteli az anya tiszteletét (Róm 16,13; 1Thessz 2,7 stb).

A Biblia értékrendje szerint az anyaság az asszonyi lét egyik legfontosabb feladata, és kitüntetés is egyben. A gyermekért imádkozó asszony képe rendszeresen visszatér a Bibliában. Az odaadás az anyák egyik legfontosabb tulajdonsága a Biblia szerint. Amikor Jézus születéstörténetét olvassuk, talán bele sem gondolunk, hogy Mária az egész életét kockára tette, hogy Isten fiát a világra segítse.

Otthont nyújt, biztonságot, meleg családi fészket teremt a gyermek-Jézusnak, de képes arra is, hogy amikor eljön az idő, elengedje a fia kezét. Hagyja, hadd menjen azon az úton, ami elrendeltetett. A tekintete azonban mindig rajta van. Távolról követi, lélekben nem szakad el tőle egy pillanatra sem. Ott áll a kereszt alatt, és várja feltámadását, mert hisz Isten ígéreteiben, és tudja, hogy gyermeke – a látszat ellenére is – Isten kezében biztonságban van.

Napjainkban, amikor egészen új helyzetben élünk, és nem lehetünk szeretteinkkel együtt Anyák Napján (sem), öleljük meg virtuálisan az édesanyákat, nagymamákat, dédanyákat, keresztanyákat és kismamákat, nyújtsunk át nekik egy szál virágot, és dúdoljuk fülükbe a népköltészet sorait a technika segítségével, mert most csak így cselekedhetünk.

Már megjöttünk ez helyre,

Anyánk köszöntésére.

Anyám, légy reménységben,

Köszöntlek egészségben!

Amennyi a zöld fűszál,

Égen ahány csillag jár,

Májusban a szép virág:

Annyi áldás szálljon rád!

(Anyák napja – népköltés)

SZERETETTELJES ANYÁKNAPJÁT KíVÁNOK!

dr.Nagy Éva

alelnök – Brassói Református Egyházmegye Presbiteri Szövetsége

gondnok – Calvineum, Bukarest

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.