0 0
Read Time:2 Minute, 52 Second

Szijjártó Péter üdvözölte az UEFA döntését

”Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vezetői helyes döntést hoztak, amikor úgy határoztak, hogy nem asszisztálnak a Magyarországgal szembeni politikai provokációhoz”, jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden Luxembourgban az uniós tagországok általános ügyekért felelős minisztereinek egynapos találkozóján.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak az ülés szünetében nyilatkozva üdvözölte az UEFA döntését, és azt mondta: hála Istennek az európai futballvezetők körében megmaradt a józan ész.

Az UEFA döntése előtt egy nappal a magyar külügyminiszter Facebook-bejegyzésében megjegyezte, hogy a müncheni futballstadion esetleges szivárványszínű megvilágítása a szerda este 9 órakor kezdődő Németország–Magyarország Európa-bajnoki mérkőzésen a német civilek kezdeményezése, amelyet idővel helyi politikusok is kezdtek támogatni, mint például Markus Söder bajor kormányfő, aki azt mondta, hogy “nagyon jó jelnek” tartaná a stadion ilyen díszkivilágítását.     Az aréna megvilágítása a szivárvány színeivel “társadalmunk szabadságának jele” lenne, ezért “nagyon támogatnám” – mondta a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.

Korábban München baloldali polgármestere javasolta  az Allianz aréna szivárványszínű kivilágítást. A kezdeményezéssel egyetértő müncheni városi tanács mind a hat frakciója ezzel a tolerancia és egyenlőség melletti kiállásának adott volna hangot, álláspontjuk szerint.

Az UEFA kedden közölte, hogy elutasítja Dieter Reiter müncheni főpolgármester indítványát, mely szerint a tolerancia jeleként a szivárvány színeivel világítanák meg az Allianz arénát az F csoport meccsére. A bajnokság helyszíneinek választott tizenegy stadiont csak az UEFA és az induló országok színeivel lehet kivilágítani.

Az Agerpres hírügynökség szerint az UEFA ama törvény elleni tíltakozásának jegyében utasította el a müncheni polgármester kérését, hogy az Allianz Aréna stadion szivárvány színeivel világítsák meg a Németország és Magyarország szerdai mérkőzésén, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök pártja   javasolt és a budapesti parlament is megszavazott és amely tiltja a  homoszexualitás “népszerűsítését” a kiskorúak körében. A polgármester ugyanakkor bejelentette, hogy a szivárvány színeiben világítja meg a polgármesteri hivatalt, valamint a stadion közvetlen közelében lévő szélturbinát, de az Olimpiai tornyot is, ezáltal is jelezve az LMBTQ közösség iránti támogatását.

A magyar Parlament által a múlt héten elfogadott törvény eredetileg a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről szólt, azonban később a javaslatba kerülő egyes módosításokat az ellenzék és civil szervezetek melegellenesnek nevezték. Ellenezték, hogy a törvény elfogadásával tilos a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítése és annak megjelenítése, valamint azt, hogy nem lehet a gyerekeknek olyan iskolai foglalkozást, előadást tartani, amely a homoszexualitást vagy a nemváltást népszerűsíti. A törvényt az ellenzék a Jobbik kivételével hevesen ellenezte, és végül nem szavazta meg, illetve távol maradt a voksolástól. A müncheni akció kezdeményezői ezekkel a melegellenesnek tartott passzusokkal szemben protestálnának.

Szijjártó Péter azt mondta ezzel kapcsolatosan, hogy rendkívül károsnak és veszélyesnek tartja, amikor akárkik politikát össze akarnak keverni sporttal. Emlékeztetett, hogy a világtörténelemben voltak erre példák, és azok rosszul sültek el.

„Ha valakik, a németek jól tudják hogy a sport és a politika összekeverése rossz”, fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Az Agerpres legfrissebb információi szerint Németország és a Benelux államok kedden az EU Általános Ügyek Tanácsának napirendjére tűzték a magyar parlament által nemrég elfogadott törvényt, amely tíltja a homoszexualítás népszerűsítését a kiskorúak körében és amelyet az ülésen részt vevő egyes európai miniszterek „méltatlannak” minősítettek Európa szempontjából, illetve azt állították, hogy ellentétes az európai “értékekkel”.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter válaszul európai kollégáinak kritikájára kijelentette, hogy a törvény “egyetlen magyarországi közösség ellen sem irányul, hanem kimondottan a pedofilok ellen”.

“A törvény nem mond semmit a felnőttek szexuális irányultságáról. Csak annyit mond, hogy 18 éves korig a gyermekek szexuális nevelése kizárólag a szülőkre hárul, ennyi az egész “- magyarázta a magyar miniszter.

Forrás: MTI/Agerpres/g4media.ro

Szekesztette: Székely Dénes

Foto: mandiner.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.