0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

A Hargita és Maros megyei cégek az átlagosnál kevesebb diákot és egyetemistát alkalmaztak a tavaly nyári munkára, de az illetékesek remélik, hogy idén ezen a téren is visszatér minden a megszokott kerékvágásba, és újra lehetőségük lesz a fiataloknak dolgozni.

Az érvényben levő jogszabályok értelmében a 15. évet betöltött fiatalok szülői belegyezéssel, a 16 évnél nagyobbak már saját felelősségre vállalhatnak munkát. A diákmunka kifejezés csak a nyári, maximum 60 napig tartó foglalkoztatást fedi le, hiszen a 18 éven aluliaknak, a törvényalkotók szerint ősztől-nyárig iskolapadban a helyük.

A Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező és Szakképző Ügynökség aligazgatója, Jánó Edit a Székelyhonnak elmondta, hogy a 18 évnél fiatalabbakat nem lehet nehéz és veszélyes munkára alkalmazni, de ezt a cégek jól tudják, és a fiatalokat fizikai képességeiknek megfelelően foglalkoztatják. A fiatalkorúakat legtöbb napi 6 órára lehet alkalmazni az átlagos nyolc órás munkaidő helyett.

Előreláthatóan a diákmunka júliustól indul majd be, hiszen idén a szokásosnál később, június 25-én ér véget az iskolai tanév.

A Maros megyei munkaerő-elhelyező és szakképző ügynökség igazgatója, Gheorghe Ștef a Székelyhon érdeklődésére elmondta,  hogy  egyelőre még nem jelezték a cégek, hogy kiskorúakat szeretnének foglalkoztatni. Véleménye szerint júliusban lesz igazán mozgás ezen a téren, amikor elkezdődik a turistaszezon és a diákok is szeretnének napi pár órát dolgozni. Tapasztalata szerint a fiatalok többnyire barátaikkal együtt vállalnak munkát, hogy legyen pénzük és, hogy tapasztalatot is nyerjenek. Vannak olyan esetek is, amikor nehéz anyagi körülmények között élő diákok állnak be dolgozni, hogy családjukat segíthessék legalább a nyári szünidő alatt.

A diakmunka.ro oldalon több állás közül is választhatnak a középiskolások és az egyetemisták. A legfrissebb ajánlatok szerint lehet takarítani menni tengerparti panzióba vagy kerékpárkölcsönzőbe mindenesnek a Gyilkos-tóhoz, de szívesen alkalmaznának fiatalokat pincérként, informatikusként. A nyári szezonra konyhai kisegítőket, segédszakácsokat is keresnek, akárcsak ügyfélszolgálati munkatársakat. Az oldalon vannak 4 és 8 órás állások is, legtöbb helyen fel van tüntetve a munkavégzés helye és a fizetés is.

Forrás: szekelyhon.ro

Foto: szekelyhon.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.