Győzelem-veszteség, konszolidált demokrácia – A helyhatósági választások rendkivül érdekes konklúziói és a magyar jelöltek által elért eredmények

Az őszi helyhatósági választások friss fuvallatot hoznak az ország minden sarkában, úgy a magyarok, mind a románok által lakta területeken.

A választások eredményei alapján úgy tűnik, hogy a magyar pártoknak sikerült megőrizniük a mandátumok számát.

Nagy sikernek számit, hogy a magyar pártok által egyhangúan támogatott Soós Zoltán független jelölt megnyerte a marosvásárhelyi polgármester-választást, amiért már számos gratulációt kapott Magyarországról. Ezzel szemben a Bihar megyei tanács elnöki tisztségét, amelyet előzőleg Pásztor Sándor töltött be, egy román párt jelöltje, a liberális Ilie Bolojan, Nagyvárad volt polgármestere szerezte meg.

Új módi szónoklat

 A polgármester-választás megnyerése után Soós Zoltán, akit a román sajtó innovativ gondolkodású személyként mutatott be, kevésbé megszokott üzenetében elkötelezte magát, hogy megszűnteti az etnikai akadályokat. A közösségi oldalán magyar és román nyelven közölt üzenetében Soós Zoltán ezt irta:

„Túltettünk a történelmi előitéleteken és meggyógyitottuk a múlt sebeit. Ma, Marosvásárhely maga mögött hagyta a félelmet és bebizonyitotta, hogy már nem retteg a gyűlöletkeltéstől és megosztástól. Ma a változásra szavaztatok!”

 Demokrácia – a romániai magyarok értéke

 Egy másik, nagy érdeklődést keltett eset Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármesterének az esete, akinek sikerült megőriznie a város lakóinak iránta tanusitott szimpátiáját, és egyben megszereznie egy újabb polgármesteri mandátumot. Miután kizárták a Magyar Polgári Pártból, amelyet az előző választásokon lelkesen támogatott, amiatt, hogy az általa vezetett intézményben tapasztalt korrupciós eseteket jelentette az Országos Korrupcióellenes Hatóságnál (DNA), a magyar politikai érdekek rányomták Gálfi Árpádra az „áruló” pecsétet, kiközösitették, megvetették és semmi jogát sem ismerték el.

De, úgy látszik, hogy sem nehéz helyzete, sem volt pártkollégáinak támadásai, sem a romániai és a magyaroszági magyar sajtó ellene inditott hadjárata nem döntőtte le lábáról és továbbra is népszerű maradt választói körében Döntésével, hogy egy soknemzetiségű párt szineiben indul a helyhatósági választásokon, dühös ultranacionalista rohamokat váltott ki maga ellen. A választások eredményei bebizonyitották azonban, hogy a székelyudvarhelyi magyarok úgy gondolták, hogy az „árulás” csupán az igazságért és a „nagytakaritásért” vállalt kockázat volt.

Együtt

 Az őszi helyhatósági választásoknak köszönhetően összefogtak a magyarok és a románok akaratuk és az általuk vélt értékek kinyilvánitásának óhajában.

Szerző: Becze Dánes

Foto:kronikaonline.ro

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.