Szijjártó Péter vagy Pán Péter? Arrogancia és infantilizmus vagy magas szintű korrupció

Az Átlátszó.hu portál szerint Szijjártó Péter magyar külügyminisztert a horvát Adriai-tengeren a Lady MRD luxusjacht (amely a FIDESZ nagyjaihoz közel álló Szijj László milliárdos  tulajdona) fedélzetén fotózták le, noha Facebook oldalán közölt bejegyzésében azt irta, hogy akkor reggel kivörösödtek a telefonvonalak a fehéroroszországi helyzettel kapcsolatosan a világ nagyjaival folytatott beszélgetései miatt.

E két forgatókönyvről egyidőben is beszélhetünk azzal  a feltétellel, hogy Szijjártó Péter Pán Péter, aki tud repülni és átlépni  a mi világunkból a gyermekkori mesevilágba. A magyarországi média e „véletlent” Orbán Viktor kormányával hozta összefűggésbe, amelyet azért biráltak, mert napokon keresztül nem volt hajlandó nyiltan állástfoglalni a fehéroroszországi válsággal kapcsolatosan. Következésképpen, Szijjártó az imázs megmentéséért lépett, azt a benyomást keltve, hogy mindent megtesz a probléma megoldásárt, holott a magyar diplomácia vezetője sokkal kellemesebb dolgokkal volt elfoglalva.

A hir nagy visszhangot keltett Magyarországon, az újságirókat főleg az érdekelte, hogy mennyibe került és miből fizette a külügyminiszter horvátországi nyaralását. Az RTL Klubb televizió riporterének kérdésére Szijjártó Péter idegesen azt válaszolta, hogy a családjával és barátaival töltött szabad ideje privát életének része, aminek – természetesen – semmi köze nincs köztisztviselői feladatköréhez.

Szijjártó arrogáns válasza több mindent feltárt, más ”véletlenek” is felszinre kerültek Pán Péter légi utazása közepette, ugyanis ugyanaznap, délelőtt tiz óra körül szállt le a külügyminiszterrel az OE-LEM magánrepülőgép Split városban. Az Ausztriába bejegyzett luxusrepulőgépet előzőleg Orbán Viktor miniszterelnök vette igénybe. Az Áltlátszó.hu portál megemliti, hogy az utóbbi években számtalanszor irt arról, hogy az Ausztriában bejegyzett magánrepülőgép és luxusjacht többször is találkozott Hotvátországban.

Következésképpen, a 24.hu portál újságirói arra szeretnének választ kapni, hogy miért tilosak a külügyminiszter luxusjachtos kirándulásaival, valamint a milliárdosként ismert jachtulajdonos – aki közpénzekből nőtte ki magát – vendégszeretetéért kapott jutalmazásokkal, illetve az azzal  kapcsolatos kérdések, hogy miért lehetséges, hogy Szijjártó ”szabad idejében” luxusgéppel repülhessen.

Egyébként az emlitett luxusrepülőgépet előzőleg Orbán Viktor miniszterelnök is használta, aki az Országgyűlés ülésen az állami partnerségnek köszönhetően milliárdokat nyert személytől felajánlott drága ajándákok elfogadásáról szóló  interpellációra adott válaszában kijelentette, hogy ez megszokott dolog számára és a jövőben is hasonlóképpen fog eljárni.

Hogy van ez?

Az arroganciának Romániában is van egy neve, úgy hivják, hogy Adrian Nătase. A volt kormányfőt ugyancsak a parlamentben kérdezték az őt meg nem illető esetleges anyagi haszon felöl. Jól ismert, hogy mi lett a vége Adrian Năstaseval. Példája vészjel lehet Szijjártó Péter számára. De, eltekintvea Pán Péter meghatott modorától, a külügyminiszter, aki fáradhatatlnul a haza szolgálatában áll, az utóbbi napokban  megmutatta a másik, kevésbé kellemes, arrogáns, alakoskodó, zavarba ejtően ”baráti” arcát is.

A korrupciós cselekedetek elkövetése miatt elitélt volt román miniszterelnök is sok jót tett hazájáért és tiszteletre méltó általános műveltséggel rendelkezett, valóban egy intellektuális személy volt. És mégis ”magánéletének” gyengeségei, elcsúszásai – amelyeket a sajtó csipősen ”Tamara nagynéni” vagy ”Termopán” vagy ”Minőség trófeája” vagy ”Năstase négy ház” neveket viselő bűnvádi dossziékként emlegetett – végül is a politikai életből való kirekesztéséhez vezettek.

A magyar külügyminiszter vitathatatlan értéke is megsérülhet, ha továbbra is arrogánsan válaszol és ha nem mond le az állammal kötött szerződésekből meggazdagodott milliárdosokkal való gyanús interferenciákról.

Szerző: Becze Dénes

Foto:propeller.hu

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.