Interjú Kozma Mónikával, a Pro Economica Alapitvány ügyvezető igazgatójával

A marosvásárhelyi székhellyel működő Pro Economica Alapitvány már 2018 kezdetétől alkalmazza Erdéyben, a magyar állam támogatásával, a gazdasági fejlesztési programot.

 Megkérdeztük, Kozma Mónikát, az alapitvány ügyvezető igazgatóját, hogy e program működtetéséért írtak-e alá, illetve szükséges-e egy kétoldalú megállapodás Románia és Magyarország között?

“Aláirt kétoldali szerződéses megegyzés nem létezik és erre gyakorlatilag nincs is szükség a két állam között. A kétoldalú találkozók alkalmából is megbeszélt programról van szó. Teodor Melescanu volt külügyminiszter négyszer-ötször is találkozott  Szijjártó Péter magyar  külügyminiszterrel és e találkozók keretében minden alkalommal egyeztetett erről a kérdésről is. A magyar miniszterelnök több tárgyalásán is szóba került e program alkalmazása. Tehát, nagyok sok fórumon és nagyok sok vezető által volt ez letárgyalva.  Egy gyakorlati és nem egy irásos megállapodás volt. Ami a jogi keretet illeti a Pro Economica és a magyar külügyminisztérium közötti együttműködésére vonatkozóan, létezik egy támogatási szerződés, melynek keretében a magyar állam forrásokat biztosit az alapitványnak, melyek felhasználásáról az alapitványnak el kell számolnia. Ilyen értelemben nekünk, mind alapitványnak nincsen szükségünk arra, hogy kérjünk egy ilyen irásos megállapodást a két ország között. Ennek a diplomáciai vagy a politikai eszköz az alátámasztása, jogilag a létező törvények és az európai szabályokkal összhangban működik ez a program. Tehát, nem jogilag kifogásolható tulajdonképpen ennek a programnak a lebonyolitása. Az az érzésem, hogy amikor Romániában belpolitikai harcok folynak, akkor az ütőkártya  mindig valamilyen  magyar ügy, amely ragyogó alkalmat biztosit  a figyelem elterelésére”.al, nincs

Arra a kérdésre, hogy az idén hány programot hagytak jóvá és milyen összegbe részesültek a gazdálkodók, Kozma Mónika megjegyezte:

„Az idén került kifizetésre a Kolozs és Beszterce megyei programunk. A pályázatokat még a tavaly októberben benyújtották, de csak az idén került kifizetésre. A pályázók összesen másfél milliárd forintot kaptak.  Ezt követően megnyitottuk a székelyföldi mezőgazdasági feldolgozóipari nagyberuházásokra kiirt pályázatunkat. Ebben az esetben még csak eredményt hirdettünk, a támogatási szerződések gyakorlatilag nincsenek aláirva, így nem tudom pontosan megmondani, hogy végül hányan teljesitik a feltételeket, de mostanig 66 jóváhagyott pályázat van itt is. A székelyföldi mezőgazdasági  „minimis”, 15 ezer eurós mezőgazdasági programunk keretében éppen a napokban hirdettünk eredményt. Ebben a programban 4.929 nyertes pályázó van, mig a támogatási összeg 20 milliárd forint körül van. Most következik a fellebezési időszak, ennek lejárta után tudjuk aláirni a támogatási szerződéseket. Az  idén elinditott harmadik székelyföldi programunk, az ún. turisztikai felhivások voltak, nagyobb  szállodai beruházásokra, fejlesztésekre.  Tervünk az, hogy a Partium három megyéjében, Szilágy, Bihar és Szatmár megyékben is folytassuk e programot, nagyjából ugyanezen logika mentén, hiszen a mezőgazdaságra igyekszünk fókuszálni, mivel ebben látjuk a legnagyobb esélyt az erdélyi települések fejlesztésére és ebben van a legnagyobb igény is.  Tulajdonképpen most ez van előkészités alatt; szakértői csapatot hivtunk meg, amely előkésziti a fejlesztési stratégiát. Pontosan nem tudom megmondani, hogy mikor kerül kiirásra e program”.

Arra a kérdésre, hogy volt-e érdeklődés a gazdasági fejlesztési program iránt a román gazdálkodók részéről is, az alapitvány elnöke elmondta:

„Nincs erről konkrét statisztikám. Név szerint nem lehet pontosan megmondani, hogy hányan voltak vagy vannak román gazdálkodók. Az illető pályázónak lehet magyar neve, de románul beszél vagy román neve van és magyarnak vallja magát. Nyilván mi találkozunk az emberekkel és látjuk, hgy milyen nyelven beszélnek. A helyszini ellenörzések alkalmából tudjuk pontosan meghatározni ezt. Konkrét adataim erről nincsenek, de elmodhatom, hogy fordultak hozzánk román ajkúak is. A lezárult programok szerint látható, hogy igenis vannak román anyanyelvű nyerteseink is”.

Az interjút készítette: Balázs Magdolna

Foto:szekelyhon.ro

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.