Koós Ferenc nyomában – Szászrégeni magyarok Bukarestben

Koós Ferenc nyomában elnevezésű tematikus kirándulást szerveztek Bukarestbe a szászrégeni magyarok, szeptember 22-23-án.

Meglátogatták a Calvineumot és a Szőlőskerti Református Templomot. Itt Bíró Tivadar lelkipásztor ismertette röviden az egyházközség történetét, majd beszélt a Magyarrégenben született és Bukarestben szolgált Koós Ferenc „nyomáról” az itteni templomban és a számos településen  (főleg a szórványban) tapasztalt problémáról, hogy egyre jobban fogy a templombajárók száma. A látogatás rövid szeretet vendégséggel zárult.

A Calvineumban elmondtam a 45 éves és egyben Románia első modern református templomának rövid történetét, Koós Ferenc templom és iskolaalapító lelkész szerepét a 2o4 éves bukaresti magyar egyházban és oktatásban, a Koós Ferenc Kör múltját és jelenét a Calvineumban. Presbiter-társaimmal együtt,  megmutattuk a Calvineum számára készült Orth István-festményeket és a Balogh Péter által készített Ady Endre szobrot, valamint más jellegzetességeket, majd szeretet-vendégségre hívtuk látogatóinkat.

A szászrégeni magyar csoport vasárnap este találkozott bukaresti magyarokkal a Petőfi Sándor Művelődési Központban, ahol ünnepi vacsora várta a kirándulókat.  A szervezők összekötötték a Koós Ferenc nyomában tematikus kirándulást, Románia Parlamentjének meglátogatásával. Tudor Veronka segítségével, Császár Károly szenátor meghívására, betekintést nyerhettek a régeniek a parlamenti munkába, találkoztak Novák Csaba Zoltán és Császár Károly szenátorral, részt vettek rövid iőre a plénum munkálatain, és megtekintették a Parlament épületét.

A kirándulócsoport ezen kívül megnézte még a főváros más jellegzetességeit is.

Szászrégen és Bukarest útvonalon a kirándulók megálltak Brassóban, s megkoszorúzták Koós Ferenc sírját, aki 14 évi bukaresti majd dévai, máramarosszigeti besztercei, fogarasi és brassói szolgálata után, 19o5 őszén Brassóban távozott az élők sorából, s ott nyugszik a református temetőben. Koós Ferenc, ahol megfordult, mindenütt alkotott és szervezett. Emléke legyen áldott, a mai és jövő nemzedéknek pedig legyen példaképe és még sok szászrégeni magyar csoport szervezzen kirándulásokat Koós Ferenc nyomában témakörrel. A felkeresett magyar közösségekkel való kapcsolat pedig legyen egyre gyümölcsözőbb.

dr. Nagy Éva,

a bukaresti Calvineum gondnoka,

a  Brassói Református Egyházmegye Presbiteri Szövetségének alelnöke

 

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.