0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Iuliu Winkler, europarlamentar
Winkler Gyula, EP-képviselő

Románia, más országok mellett, nemrég belépett a nemzeti régiókról szóló, Európai Bíróságon folyó perbe. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) ugyanezen biróságon támadta meg az Európai Bizottság döntését, amellyel  elutasította az SZNT “Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntartásáért” című európai polgári kezdeményezését. Mi több, Izsák Balázs, az SZNT elnöke a napokban nyílt levélben kérte Victor Ponta román miniszterelnöktől, hogy Románia kormánya lépjen ki az Európai Unió (EU) bíróságán folyó perből.

E kontextusban Winkler Gyula európai parlamenti képviselőt az RMDSZ Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezéséről kérdeztük, mely dokumentum bejegyzését szintén elutasította az Európai Bizottság, és amelyet a Szövetség megfellebbezett a luxemburgi bíróságon.

Az RDMSZ európai parlamenti képviselője szerint “ez esetben is kialalakult két európai tábor,  egyrészt azok az országok és azok a kormányok csoportja, amelyek tiszteletben tartják, elismerik a kisebbségi közösségeknek a jogait, a nemzeti közösségeknek a sztátuszát. Jól ismert, hogy 12 uniós tagországban léteznek különböző autonómia formák. Ha elvégezzük a kivonást,  észrevesszük, hogy 16 tagországban – 28-ból minusz 12 – nem léteznek működő autonómia formák, hanem más fajta megoldások vannak, ha vannak (!), a kisebbségi közösségek ügyeivel kapcsolatban. Másrészt, olyan országcsoport is létezik – elsősorban Franciaország és Görögország sorolható ide -, amely egyszerűen nem ismeri el a kisebbségi közösségek létét. Tehát, ezeken a koordinátákon, vagy ezen kereteken belül kell mozogni és elemezni azt, hogy a SZNT által benyújtott kisebbségi polgári kezdeményezésnek a pere, az Európai Biróság előtti pere, már abba a szakaszba jutott, hogy egyes országok belépnek az Európai Bizottság mellett. Az RDMSZ is fellebbezett. Én nem tudnék most konkrétan beszámolni arről, hogy mikor lesz a következő meghallgatás a FUEN illetve a RMDSZ Európai Bírósági keresetén, egyszerűen azért, mert nem léteznek kötelezően betartandó határidők. Valószinüleg a következő hetekben-hónapokban megfogja hallgatni az Európai Bíróság a bennünket képviselő ügyvédnek az álláspontját, mind ahogy megfogja hallgatni az Európai Bizottság álláspontját is és utána a per lépésenként folytatódik. Nyílván, hogy elfog érkezni az a pillanat, amikor a tagállamok kormányai dönthetnek arról, hogy belépnek vagy nem a perbe”.

 

Az interjút készítette: Balázs Magdolna

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.