0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second

A főváros után Kolozsvár és Brassó a „legdrágább” romániai megyeszékhely a Hotnews hírportál számításai szerint, amelyeket az alapélelmiszer- és albérletátlagárak, valamint az átlagfizetés összevetése révén végeztek.

A legolcsóbb, e tekintetben a legélhetőbb megyeszékhely Csíkszereda az Országos Statisztikai Intézet (INS) által közölt, idén augusztusi értékeket tükröző adatok feldolgozása szerint. Az úgynevezett fogyasztói kosár és az átlagfizetés összevetése, „súlyozása” nyomán született árindex Bukarestben a legmagasabb, a kincses és a Cenk alatti város mellett Erdélyből Temesvár, Nagyszeben és Marosvásárhely is bekerült a top 10-be.

Az ellenkező pólust tekintve Csíkszereda a legolcsóbb, Beszterce pedig a harmadik „legélhetőbb” megyeszékhely, de Nagybánya, Nagyvárad és Resicabánya sem áll rosszul e téren. Az albérletárak szintén a hargitai megyeszékhelyen voltak a legalacsonyabbak (ezeket az adatokat nem az INS szolgáltatta, hanem az Imobiliare.ro portál jelentései, illetve helyi hirdetések alapján vették számításba).

Az alapélelmiszereket tekintve a Hotnews által kiemelt példák szerint augusztusban öt Kárpátokon túli megyében 1,5 lej alatt volt a burgonya kilogrammjának ára, miközben Aradon csaknem háromszor annyiba került a krumpli, mint például Târgoviștén. Érdekesség, hogy az összesítésben a mezőny „olcsóbb” felében található Sepsiszentgyörgyön csak az élelmiszerárak összeadva kimagaslóan a legnagyobbak voltak az országban augusztusban a Hotnews által közölt, a piacokon tapasztalható árakat összehasonlító grafikon szerint.

Forrás: szekelyhon.ro

Foto: kronikaonline.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.