0 0
Read Time:2 Minute, 42 Second

Lengyelországtól vette át 2021. július 1-től a V4 elnökségét Magyarország, a hónap végén pedig Szlovákiának adja át a stafétát. Az őrségváltásnak azonban nyoma sincs a szlovák sajtóban, annál inkább annak, hogy ugyancsak júliustól Szlovákia tölti be a slavkovi hármak (S3) elnevezésű regionális együttműködés soros elnökségét.

Az S3 ugyancsak egy közép-európai regionális együttműködési fórum, amelyet Csehország, Ausztria és Szlovákia hozott létre 2015-ben, amelyről létrejöttének pillanatától megfogalmazódott, hogy a V4-ek alternatívája próbál lenni. Akkor ugyan még csak kettészakadóban volt a visegrádi csoport, a magyar-lengyel illiberális, EU-ellenes dacszövetség még működött, a cseh-lengyel vezetés azonban egyre nyilvánvalóbban távolodott a Budapest-Varsó tengelytől. A szlovákiai és csehországi kormány, illetve államfőváltások tovább mélyítették a szakadékot, a V4-ek gyakorlatilag formális, üres keretté vált.

A tavaly júliustól kezdődött magyar soros elnökség mottója ugyan az volt, hogy „V4 – Indítsuk újra Európát”, ám ehelyett magát a 30 éves együttműködést temette el, ha nem is végérvényesen, átmenetileg mindenképpen. Ehhez a kegyelemdöfést Oroszország Ukrajna elleni háborúja adta meg, de a V4-ek enélkül is a kimúlás jegyeit mutatta.

Már az év elején sokasodni kezdtek az új cseh kormány tagjai részéről érkező bírálatok a magyar és lengyel illiberális vezetésről, Petr Fiala miniszterelnök pedig kerek-perec kijelentette, hogy van élet a V4-en kívül is. A magyar-szlovák viszonyban, mióta 2020 tavaszán az új kormányban a liberális Ivan Korcok vette át a külügyi tárca vezetését, egyre több feszültség került felszínre, Pozsony és Budapest látványosan nem találta  azt a közös nevezőt, amelyre ez az együttműködés alapulhat.

Az ukrajnai háború kapcsán tanúsított magyar álláspont végképp szétzúzta a V4-et.

Petr Fiala cseh kormányfő márciusban már nem vett részt Brüsszelben a visegrádi vezetők uniós csúcstalálkozó előtti szokásos egyeztetésén, ehelyett osztrák kollégájával tárgyalt. A magyar elnökségnek botrányos körülmények között ejtenie kellett a V4-es védelmi miniszterek Budapestre tervezett tanácskozását, miután azt sorra bojkottálták a résztvevők azt követően, hogy Jana Cernochová cseh védelmi miniszter nyilvánosan azzal indokolta távolmaradását, hogy a magyar kormánynak „ fontosabb az olcsó orosz olaj, mint az ukránok vére”.

Orbán Viktor kormányának nyilván Varsó eltávolodása a legnagyobb csapás. Ez viszont ma már cáfolhatatlan tény. Orbán lengyel illiberális szövetségesei – Jaroslaw Kaczynski, Mateusz Morawiecki – rendre bírálják a magyar miniszterelnököt, március 15-én a lengyel békemenetes tüntetők sem voltak hajlandók Budapestre jönni, Andrzej Duda elnök pedig nem fogadta a leköszönő Áder Jánost, aki a lengyel-magyar barátság napján kívánta megejteni lengyelországi búcsúlátogatását.

A magyar politikusok hozzájárultak Magyarország és Szlovákia közötti feszültség fokozódásához azzal a provokatív válaszukkal is, amellyel remrég a szlovák parlamenti házelnök kijelentésére reagáltak, aki, egyébként, aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Magyarországnak rejtett érdekei vannak az ukrajnai orosz invázió hátterében.

Boris Kollár azt mondta, hogy Orbán Viktor át akarja rajzolni Európa térképét és Oroszország segítségével fel akarja parcellázni Szlovákiát.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára viszautasította a szlovák parlamenti házelnök Magyarországra vonatkozó bírálatát, azt állítva, hogy Boris Kollár valószínűleg elnézte a naptárat, és „tisztelettel felhívjuk figyelmét arra, hogy a XXI. és nem a XX. században élünk”.

A szlovák politikus meglátása szerint Magyarország fenyegetése komoly, és aggodalmát azzal indokolta meg, hogy az ország vezetésében lévő  magyar politikusok nem tartózkodnak Nagy-Magyarországról beszélni, terveket szőnek ingatlanok vásárlására a szlovákiai magyarok lakta területeken, illetve útleveleket osztogatnak! (honosítási okmányokat).

Forrás: népszava.hu/24.hu

Traducerea: Péterfy Tünde

Foto: adevarul.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.