0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second

A 279/2015. számú törvény értelmében november 13-át a Magyar Nyelv Napjává nyilvánitották.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség ama törvényjavaslatát, hogy november 13-a a Magyar Nyelv Napja legyen, a szenátus 2015 június 16-án, mig a képviselőház, döntő fórumként, 2015 októbe 13-án fogadta el.

A Magyar Nyelv Napját megjelölő törvényjavaslat kihirdetésére vonatkozó rendeletet Klaus Iohannis államelnök 2015 november 11-én irta alá és a 279/2015. számú törvényt a Hivatalos Közlönyben 2015 november 17-én közölték.

A törvény kezdeményezői okfejtésükben kihangsúlyozták, hogy a Magyar Nyelv Napjának hivatalossá tétele jó alkalom a magyar kisebbségnek „életerőt adó értékek: hagyományaik és szokásaik megismertetésére, irja a www.cdep.ro portál.

E napon „kulturális eseményeket, könyvbemutatókat, kultúrális és művészeti előadásokat tartanak és hódolattal adóznak a magyar közösség egyes személyiségeinek. Minderre intézményes keretek között kerül sor, hogy a más kisebbségek is betekintést nyerjenek a magyar kultúra univerzumába.

A 279/2015. számú törvény értelmében ez alkalommal a magyarok lakta településeken kulturális eseményeket szerveznek, amelyeket a helyi önkormányzatok és egyes nem-kormányszervezetek is támogatnak. Mi több,  a Román Televizió és a Román Rádió is sugározza az ünnepnek szentelt eseményeket, mig a magyar nyelvet anyanyelvként tanitó iskolákban, november 13-án kulturális rendezvényeket szerveznek.

Forrás: Agerpres

Traducerea: Péterfy Tünde

Foto:lenolaj.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.