0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Minden romániai választást megelőzően felmerül, hogy össze kellene fognia a három erdélyi magyar pártnak a magyar szavazatok maximalizálása érdekében.

Megkérdeztük Csoportányi Istvánt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökét, miért nem sikerült megállapodásra jutni, az idei elnökválasztások perspektívájában, a három magyar párttal a közös jelölt indítása felöl?

“Még mielőtt hivatalossá vált volna az RMDSZ jelöltjének a személye, tettünk egy javaslatot arra, hogy próbáljunk meg egy olyan pártok feletti, általános köztiszteletnek örvendő jelöltet keresni, aki mögé fel tud sorakozni a teljes erdélyi magyarság, függetlenül attól, hogy mi a pártpolitikai szimpátiája. Ez azért lett volna hasznos, mivel ennek a választásnak egyetlen célja lehet, tételesen az – amint az RMDSZ is  mondja – ,hogy a magyar közösség mutassa meg az erejét. Azt hiszem, hogy nem sokan gondolják, hogy magyar államelnök kell Romániának. Egy haszna tudott volna lenni ennek a választásnak, nevezetesen az, ha a közösség valóban megtudja mutatni erejét, egyetlen egy jelölt révén. Most, sajnos, meg sem hallgatták ezt a javaslatunkat, igazából egypárti döntés született, mint az európai parlamenti választásokat megelőzően is. Úgyhogy, innentől kezdve az eredmény is kizárólag az RMDSZ felelőssége. Az európai parlamenti választások előtt sem sikerült szeméyesen, hivatalosan Kelemen Hunorral tárgyalni és ez nem rajtunk múlott és most sem rajtunk múlik. Annyira egyszemélyesre sikerült ez a döntés, hogy valójában az augusztusi időszakban esély sem volt arra, hogy tárgyaló asztalhoz üljünk. Lehet, hogy nekünk is többet kellet volna próbalkoznunk, de akkor a botnak két vége van: nemcsak a mi felelősségünk, hogy olyan jelöltet keressünk, aki minden erdélyi magyar számára elfogadható”, nyilatkozta Csomortányi István.

Arra a kérdésre, hogy a magyarok ügyét, például, az autonómia kérdését, jobban képviselte volna-e egy civil, mint egy politikus jelölt, az EMNP elnöke leszögezte:

“Egészen biztos vagyok abban, hogy közös ügyeinket egy pártok feletti személy jobban tudta volna képviselni, hiszen egy hitelességi kérdés is az, hogy valaki az elmúlt időszakban milyen formában jelent meg a választók előtt, melyik párt hívei felé milyen üzenete volt”.

Arra a kérdésre, hogy most milyen választási stratégiával vág neki a kampánynak az EMNP, a pártelnök elmondta:

“Megfogjuk nézni, hogy milyen kinálattal állnak elő az államelnökjelöltek. Itt nem is az első forduló, hanem a második forduló a fontosabb, amelyben két román jelölt fog megméretkezni. Látnunk kell, hogy nekik milyen ajánlatuk van a magyarság felé, autonómia ügyben miket nyilatkoznak, és az szerint lehet eldönteni, hogy a kettő közül melyik a jobb. Sajnos megint abban a helyzetben vagyunk, amikor a nagyobb rosszból a legkisebbet kell megkeresni. Ez már lassan 30 éves állapot Erdélyben”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:itthon.ma

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.