0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

“Politikai hibának tartom, és az RMDSZ háttérlobbija és aknamunkája keresendő amögött, hogy a magyar kormány megvonta a támogatást az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) erdélyi Demokrácia-központjainak hálózatától. Sajnos meg tudták győzni az illetékeseket, hogy megvonják tőlünk a támogatást” – forgalmazott László Tőkés, volt európai parlamenti képviselő.

Az EMNT-elnök a szombati nemzetközi sajtótájékoztatón beszélt erről, elmondva, hogy a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága “indoklás és hivatalos közlés nélkül, egyik napról a másikra” bontotta fel az EMNT-vel kötött együttműködési megállapodást.

Ezáltal felszámolta a szervezet által 2010 óta működtetett erdélyi Demokrácia-központok hálózatát. A számos erdélyi városban működő irodák munkatársai a magyar állampolgárság megszerzésében segítették az erdélyi magyarokat, a könnyített honosítási folyamat előkészítését, a dossziék összeállítását végezték.

Tőkés László szerint az EMNT kész volt az együttműködésre az RMDSZ-szel, de a szövetség politikusai “sajnálatosan magyar-magyar ellentétet gerjesztettek”.

“Mi a plurális egységre törekedtünk és a nemzet ügyét szolgáltuk. Ennek két pillére van: a határok feletti nemzetegyesítés, amit a honosítás szolgált és az autonómiatörekvéseink” – mondta az EMNT-elnök.

A támogatás megvonásával ennek a politikának “az egyik pillére kidőlt” – mutatott rá. Hozzátette: az EMNT nem adja fel, új utakat keres, tovább kívánja szolgálni az autonómia és a határok fölötti nemzetegyesítés ügyét.

Tőkés László újságírói kérdésre elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult a Demokrácia-központok ügyében, kérve, hogy gondolja újra a döntést, indítsa újra az irodahálózatot.

Az EMNT február elején jelentette be, hogy forráshiány miatt márciustól beszünteti tevékenységét Demokrácia-központjainak hálózata. Mint akkor írták, a 13 év alatt 70 ezer erdélyi magyarnak segítettek a magyar állampolgárság megszerzésében a könnyített honosítási eljárás révén.

A hálózat az elmúlt időszakban “takaréklángon” működött, az erről szóló döntést 2020 novemberében jelentették be anyagi gondokra és a járványhelyzetre hivatkozva. Február elején 23 irodájuk volt különböző erdélyi városban összesen 80 munkatárssal.

Forrás: MTI

Foto: Kronika.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.