0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

A magyar kormány újabb nemzeti konzultációt jelentett be csütörtökön.  A nemzeti konzultáció keretein belül ez alkalommal több témában is kikérik majd az állampolgárok véleményét. A kormány tudni szeretné, miként vélekednek az állampolgárok “az iparággá vált börtönbizniszről” és a gyöngyöspatai romák kártérítése kapcsán felszínre került kérdésekről, tájékoztatott az Agerpres hirügynökség, az AFP és az MTI hirügynökségeket idézve.

“Értelmetlen, hogy az állam milliárdokat fizessen az elitélteknek a rossz börtönkörülmények miatt”, nyilatkozta sajtóértekezletén Gulyás Gergely, a miniszterelnök kabinetfőnöke.

A kormány ez év januárjában jelentette be, hogy felfüggeszti a rossz börtönkörülmények miatt kártérités néven foglyoknak fizetett járulékokat. A kabinet szerint “a külföldről finanszirozott nem kormányzati szervezetek, amelyek jogvédő szervezeteknek nevezik magukat, valóságos üzleti modellt épitettek fel számos peresügynek köszönhetően, amelyek felett egyes magyar biróságok vagy az Európai Emberjogi Biroság (CEDO) itélkezett és amelyeket a civil szervezetek megnyertek.

Másrészt, Orbán Viktor szeptembertől elutasitotta  a mintegy 300 ezer euró értékű kártérités kifizetését, amelyet egyes romacsaládok csaknem 60 romagyermek iskolai szegregációja címen emelt birósági perben nyertek meg. Orbán Viktor úgy vélte, “mélyen helytelen”, hogy a romacsaládok “munka nélkül is pénzt kapjanak”, irja az AFP.

Az MTI szerint, Gulyás Gergely érthetetlennek tartotta, hogy “azok a diákok, akik hiányoznak az iskolából, családi pótlékokat kapjanak”, és úgy vélte, hogy hasznosabb lenne támogatni a hártányos helyzetben levő fiatalok és a társadalom többi rétege közötti különbségek csökkentését.

“A kormánynak világos válaszai vannak ezekre a problémákra, de ehhez komoly társadalmi felhatalmazásra van szüksége”, magyarázta Orbán Viktor miniszterelnök.

A konzultáción várhatóan kilenc kérdést tesznek fel az embereknek. A tervek szerint március közepétől érkezhetnek meg az ívek a háztartásokba. A konzultáció célja “az erkölcsi- és a közrend helyreállitása”, hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A civil szervezetek és a romák képviselői, valamint egyes ügyvédek birálják az újabb nemzeti konzultációt, akik arra figyelmeztetnek, hogy ezáltal elmélyül a romákkal szembeni előitélet.

Forrás: Digi24

Forditotta: Péterfy Tünde

Foto:mandiner.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.